Efectele alcoolului asupra bărbaţilor şi femeilor - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Efectele alcoolului asupra bărbaţilor şi femeilor

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Efectele alcoolului asupra bărbaţilor şi femeilor

Trăim într-o perioadă în care se pune accent pe egalitatea între sexe, însă, spre exemplu efectele alcoolului nu sunt aceleaşi în cazul bărbaţilor şi femeilor. Vrem nu vrem natura nu pune deloc egal între bărbaţi şi femei, chiar dacă unii oameni îşi doresc acest lucru. Acest lucru nu înseamnă că bărbaţii ar fi mai presus de femei sau vice-versa. Înseamnă că sunt diferiţi după cum menirea lor pe acest pământ este diferită. Să vedem ce se întâmplă în cazul băuturilor alcoolice si care sunt efectele alcoolului atât asupra bărbaţilor cât şi femeilor:

 

 

Efectele alcoolului # 1: Abilitatea de a dilua alcoolul

Lăsăm cifrele să vorbească: corpul feminin conţine în medie 52% apă în comparaţie cu organismul bărbaţilor care are 61% apă. Concluzia este foarte simplă: bărbaţii au o abilitate naturală mai mare de a dilua alcoolul. Prin urmare, la aceeaşi cantitate de alcool ingerată femeia va fi mai mult afectată în comparaţie cu bărbatul. Nu este de mirare că, de cele mai multe ori, femeile se ameţesc mai rapid decât bărbaţii: aşa este natural.

 

 

Efectele alcoolului # 2: Abilitatea de a metaboliza alcoolul

Alcoolul consumat ajunge în stomac, de unde băutura ajunge în sânge (prin membrana stomacală), iar apoi în intestinul subţire. Odată cu sângele alcoolul ajunge în ficat, unde este procesat, moleculele de alcool sunt transformate în substanţe inofensive pentru organism. Celulele hepatice descompun moleculele de alcool şi le procesează cu ajutorul enzimei dehidrogenază (ADH). Cantitatea de dehidrogenază diferă între cele două sexe: femeile au mai puţine enzime şi, prin urmare, alcoolul este procesat mai greu decât în cazul bărbaţilor.

 

 

Efectele alcoolului # 3:  Factorii hormonali

Din cauza schimbărilor hormonale premestruale, femeile se ameţesc mult mai repede. Odată trecută această perioadă femeile pot rezista mai mult înainte de a se ameţi. În ceea ce priveşte susceptibilitatea bărbaţilor de a se îmbăta nu fluctuează dramatic în anumite perioade ale lunii.

În cazul femeilor consumul de alcool creşte nivelul estrogenului. Iar anticoncepţionalele care au estrogen în compoziţia lor favorizează ameţeala.

Şi când vorbim despre bărbaţi trebuie să spunem că nivelul estrogenului creşte. Tocmai de aceea, alcoolismul cronic este asociat cu pierderea părului şi a masei musculate precum şi a umflării pieptului la bărbaţi. În plus, se ştie că un consum exagerat de alcool poate duce la impotenţă.

Data articol: 26/03/2012