În timpurile noastre, opțiunile sunt nenumărate, timpul este scurt și deciziile sunt rapide. Căutăm rezultate complexe cu un minimum de efort și ne e dificil să renunțăm la obiceiuri care nu sunt neapărat benefice. Cu toate acestea, există o tendință în continuă creștere de introspecție, de întoarcere la origini, la natură și de a înțelege ce înseamnă un stil de viață sănătos, atât pentru noi înșine, cât și pentru mediul în care trăim.
Înțelegem din ce în ce mai mult importanța conexiunii cu natura, în toate formele și manifestările ei. De la materialele cu care intrăm în contact, până la calitatea aerului pe care îl respirăm și alimentele cu care ne hrănim.
Anumite suplimente alimentare sunt un exemplu de succes al colaborării armonioase dintre natură și om. Ele răspund nevoii noastre prezente de a avea grijă de sănătatea noastră într-o manieră accesibilă.
Proporția chimie-natură
O lungă perioadă de vreme s-a considerat că substanțele chimice nu pot aduce decât beneficii în agricultură și alte industrii. Însă oricine își poate imagina că un consum repetat de chimicale nu poate fi tocmai ideal pentru organism sau pentru mediul înconjurător.
Și, cu toate că efectele nu sunt pe deplin cunoscute, tendința de a dezechilibra proporția în favoarea naturii este în creștere.
Ceea ce se încearcă este evitarea afectării celor mai predispuși și/sau expuși la aceste substanțe, precum fermierii, care intră în contact direct cu acestea, și copiii, care prezintă o sensibilitate mult mai ridicată.
100% organic, ecologic, bio
Produsele 100% organice nu sunt un mit, există, și sunt o alegere foarte sănătoasă atât la nivel micro – pentru organism, cât și la nivel macro – pentru mediul înconjurător. Însă nu toată lumea cunoaște realmente conceptul de 100% organic.
Alimentele 100% certificate organic conțin exclusiv ingrediente cultivate fără fertilizatori, pesticide, erbicide sau alte substanțe chimice, pe sol netratat cu substanțe sau îngrășământ chimic de cel puțin 3 ani.
Mai mult, agricultura organică nu apelează la hormoni de creștere, inginerie genetică sau la iradiere pentru conservarea alimentelor, elemente foarte des întâlnite în industria alimentară uzuală. Un alt plus este faptul că aceste culturi au un impact benefic vizibil asupra mediului înconjurător, susținând regenerarea solului, protejând fauna și prevenind contaminarea surselor de apă potabilă.
Studii și rezultate
Din punct de vedere științific, există nenumărate studii care demonstrează beneficiile consumului de alimente organice. Printre cele mai relevante, se numără următoarele:
- Alegerea 100% organic înseamnă și furnizarea de nutrienți esențiali. Plantele crescute organic conțin cantități mai mari de vitamina C (cu până la 69% mai mult), fier, magneziu, fosfor și fitochimicale cu efect antioxidant (antocianine, flavonoide, carotenoide) [1].
- Creșterea consumului de polifenoli și antioxidanți și reducerea expunerii la pesticide, erbicide și alte substanțe chimice au fost asociate cu reducerea riscului de apariție a bolilor cronice, precum bolile cardiovasculare și neurodegenerative, dar și a riscului de apariție a unor anumite tipuri de cancer (precum limfomul non-Hodgkin). [1], [2], [3]
- Culturile convenționale conțin niveluri ridicate de metale toxice precum cadmiul, un metal cu o toxicitate foarte mare, chiar și în doze mici. Cadmiul este eliminat foarte greu din organism, astfel ca se acumulează în timp și poate cauza disfuncții ale rinichilor și plămânilor sau demineralizarea oaselor. [4]
- Laptele, carnea și brânzeturile organice conțin mai multi acizi grași omega-3, benefici pentru sănătate. În prezent, EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor) recomandă dublarea aportului de acizi grași omega-3 pentru populația Europei. [1], [5]
- Femeile însărcinate care consumă o cantitate mai mare de alimente organice au un risc mai scăzut de preeclampsie și șanse mai mici de a naște copii cu hipospadie. [6], [7]
- Consumul de produse organice a fost asociat cu o calitate mai bună a spermei [8], dar și cu un risc mai scăzut pentru apariția bolilor de inimă [3].
Suplimente si ceaiuri Tulsi pentru Adevărata Stare de Bine
Plecând de la nevoile imediate de schimbare a modului de a produce și de la datele științifice, fondatorii ORGANIC INDIA au conceput un proiect holistic ce a reușit sa schimbe aspectul agriculturii din nordul Indiei, prin introducerea culturilor 100% organice.
În timp, acest concept s-a transformat într-un model de afacere sustenabilă ce continuă și azi să ofere sprijin micilor agricultori din India și se străduiește să vindece pământul aridizat de suprasaturarea cu substanțe chimice. Compania distribuie azi în peste 50 de țări din întreaga lume produse ce conțin plante medicinale 100% Certificate Organic.
Plantele medicinale din suplimentele, pudrele și ceaiurile ORGANIC INDIA sunt cultivate în lanț propriu și folosite de mii de ani în Ayurveda:
- Tulsi Busuioc sfânt – plantă adaptogenă, cu efect antistres [9], antidepresiv printre alte zeci de beneficii pentru sănătate, datorită cărora este considerată “Regina plantelor medicinale” în Ayurveda, fiind venerată ca plantă sacră cu putere vindecătoare;
- Neem – plantă cu efect de purificare a sângelui și acțiune benefică antibiotică și antifungică [10];
- Ashwadandha – plantă cu acțiune anxiolitică [11] și efect benefic asupra sexualității și sănătății sistemului reproducător;
- Shatavari – plantă ce echilibrează nivelul de hormoni, acționează benefic în menopauză și stimulează lactația [12];
- Brahmi Gotu Kola – puternic adaptogen ce sprijină memoria, oxigenează creierul, protejează sistemul nervos și îmbunătățește starea psihică [13];
- Turmeric – cel mai eficient antiinflamator natural, cu acțiune benefică pentru sănătatea articulațiilor [14];
- Ghimbir – plantă cu efect energizant și de stimulare a metabolismului;
- Triphala – formulă ayurvedică bogată în antioxidanți [16], cu efect de curățare naturală a colonului, ce previne constipația.
ORGANIC INDIA nu foloseste in niciun stadiu al productiei pesticide sintetice, erbicide, îngrășăminte sau alte tratamente chimice, iar produsele nu conțin organisme modificate genetic (Certificare Non-GMO).
Trio natural: Trup sănătos – Minte limpede – Spirit revitalizat
Cam așa se concretizează consumul de produse 100% organic. Efectele sunt vizibile atât la interior, cât și la exterior și sunt de durată. Pe lângă o stare de bine mult mai ușor accesibilă, apare componenta contribuirii la sustenabilitatea mediului în care trăim și asigurarea longevității stilului de viață sănătos pentru viitor și pentru noi și familiile noastre.
Te invităm să descoperi mai multe despre filosofia și valorile ORGANIC INDIA pe http://www.organicindia.ro și accesând Comunitatea ORGANIC INDIA ROMANIA.
Bibliografie:
[1] Organic Foods Contain Higher Levels of Certain Nutrients, Lower Levels of Pesticides, and May Provide Health Benefits for the Consumer
[2] Organic food consumption and the incidence of cancer in a large prospective study of women in the United Kingdom
[3] The Effects of Italian Mediterranean Organic Diet (IMOD) on Health Status
[4] Cadmium in food chain and health effects in sensitive population groups
[5] Scientific Opinion on Dietary Reference Values for fats, including saturated fatty acids, polyunsaturated fatty acids, monounsaturated fatty acids, trans fatty acids, and cholesterol
[6] Reduced risk of pre-eclampsia with organic vegetable consumption: results from the prospective Norwegian Mother and Child Cohort Study
[7] Organic Food Consumption during Pregnancy and Hypospadias and Cryptorchidism at Birth: The Norwegian Mother and Child Cohort Study (MoBa)
[8] High Sperm Density among Members of Organic Farmers Associations
[9] Anti-stress activity of Ocimum sanctum Linn.
[10] Chemical and biological investigations on Azadirachta indica (the neem tree)
[11] Anxiolytic-antidepressant activity of Withania somnifera glycowithanolides: an experimental study
[12] Effect of Asparagus racemosus rhizome (Shatavari) on mammary gland and genital organs of pregnant rat
[13] Effect of Centella asiatica on cognition and oxidative stress in an intracerebroventricular streptozotocin model of Alzheimer’s disease in rats
[14] Safety and Anti-Inflammatory Activity of Curcumin: A Component of Tumeric (Curcuma longa)
[15] Ginger consumption enhances the thermic effect of food and promotes feelings of satiety without affecting metabolic and hormonal parameters in overweight men: A pilot study
[16] Antioxidant properties of the ayurvedic formulation Triphala and its constituents