Dezinfectant mâini pe bază de alcool vs. dezinfectant fără alcool. Tu ce alegi? (P) - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Dezinfectant mâini pe bază de alcool vs. dezinfectant fără alcool. Tu ce alegi? (P)

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Dezinfectant mâini pe bază de alcool vs. dezinfectant fără alcool. Tu ce alegi? (P)
Dezinfectant mâini

Importanța unui dezinfectant de mâini este larg răspândită în toată lumea, mai ales datorită situației cauzate de COVID-19. Astfel, dezinfectantii de mâini au ajuns să se găsească în casele tuturor, în geantă, la birouri, în instituțiile publice sau în toalete.

Ce face un dezinfectant pentru mâini?

Un dezinfectant pentru mâini este un agent care omoară 99,9% dintre bacteriile, microbii, virușii sau sporii cunoscuți, care ne amenință sănătatea în fiecare zi. Pentru ca un dezinfectant mâini să acționeze rapid asupra agenților patogeni de pe suprafața mâinilor, este necesar să folosești o cantitate suficientă pentru a uda complet mâinile și a freca soluția dezinfectantă pe mâini până când se usucă de la sine. 

În compoziția majorității dezinfectantilor de mâini substanța activă este reprezentată de alcool sub formă de etanol sau izopropilen, însă există și dezinfectanți fără alcool.

Soluțiile antiseptice pentru mâini nu au fost create pentru a înlocui spălatul mâinilor cu apă și săpun, ci pentru a completa igienă mâinilor ca o soluție extrem de eficientă care omoară agenții patogeni atât în confortul propriei case, cât și în situațiile în care spălatul mâinilor nu este posibil.

Avantajele și dezavantajele unui dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool

  • Atât Organizația Mondială a Sănătății, cât și cercetătorii în sănătate au confirmat faptul că dezinfectantii pe bază de alcool cu o concentrație între 60%-95% alcool sunt eficienți împotriva microorganismelor care provoacă diverse boli ușor transmisibile.
  • Dezinfectantii biocizi au în compoziția lor substanța activă de alcool sub formă de izopropanol sau etanol, care sunt foarte eficiente în omorârea bacteriilor și a microbilor.
  • Se găsesc sub formă de gel, soluție, spray sau spumă și pot fi ușor cărate oriunde dorești, ca să le folosești la nevoie.
  • Este un antiseptic care lasă mâinile curate și reîmprospătate după folosire și devine rapid soluția preferată atunci când mergi în călătorii.   
  • Studiile arată că acest tip de dezinfectant cu minim 60% alcool este cu adevărat eficient, spre deosebire de cel cu concentrație mică de alcool sau cel fără alcool.
  • Este necesară o cantitate mică de dezinfectant pentru a omorî toți agenții patogeni de pe suprafața mâinilor.
  • Este dezinfectantul cel mai folosit de către toate organizațiile de sănătate, spitale și clinici, demonstrându-și eficiența de-a lungul timpului.
  • Majoritatea dezinfectanților de mâini pot cauza sensibilitate pielii, o pot usca și irita, provocând simptome de dermatită și eczemă. Tocmai acesta este motivul pentru care este important să alegi un dezinfectant mâini cu aloe vera, glicerină sau vitamina E.
  • Este inflamabil, așa că trebuie ferit de sursele directe de căldură și de razele soarelui. E important să reții să nu îl uiți în mașină în zilele călduroase de vară.
  • Este periculos pentru copiii sub 5 ani, pentru că există riscul de înghițire și doar câteva guri sunt de ajuns pentru a produce o intoxicație cu alcool.

Avantajele și dezavantajele unui dezinfectant pentru mâini fără alcool

  • Un dezinfectant de mâini fără alcool conține compuși din amoniu cuaternar, cum ar fi clorură de benzalconiu, care se crede că e mai puțin eficientă împotriva agenților patogeni spre deosebire de alcool.
  • Majoritatea dezinfectanților de mâini fără alcool se găsesc sub formă de spumă, ceea ce este foarte plăcut pentru piele, însă este greu de implementat, deoarece sunt necesare anumite mecanisme pentru spumă (care de multe ori sunt mai scumpe decât cele pentru gel).
  • Un dezinfectant mâini fără alcool are în compoziția sa 0,1% concentrație de benzalconiu, împreună cu apă, soluții de ingrjire a mâinilor și vitamina E pentru hidratare.
  • Nu este încă recunoscut la nivel mondial ca fiind la fel de eficient ca dezinfectantul cu alcool în lupta împotriva bacteriilor și virușilor.
  • Unii specialiști afirmă că acest tip de dezinfectant are un timp de acționare mai îndelungat, fiind activ încă un timp după ce substanța de pe mâini s-a uscat.
  • Este mai puțin periculos pentru copii, persoanele în vârstă sau în orice alte situații față de un dezinfectant pe bazaăde alcool.
  • În funcție de compoziția lui, chiar și acest dezinfectant poate provoca probleme pielii foarte sensibile, dacă este folosit des.

În concluzie, cel mai recomandat dezinfectant de mâini rămâne încă cel care are ca substanță activă alcoolul, cu concentrație de cel puțin 60% și care au în compoziția lor și agenți de protecție și îngrijire a mâinilor. Descoperă o sursă sigură și de încredere de unde poți comanda dezinfectantii preferați.

Cuvinte cheie:
Data articol: 24/06/2020