Despre Sindromul Parintelui cu Copilul Bolnav - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Despre Sindromul Parintelui cu Copilul Bolnav

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Despre Sindromul Parintelui cu Copilul Bolnav
De cateva ori pe an, o mama trebuie sa isi ia cateva zile libere de la orice activitate extrafamiliala si sa se ocupe de copilul ei bolnav. Febra, voma, plansete, ceaiuri, regim alimentar, mofturi, multe desene animate, multe schimburi de haine, nesomn, 24 de ore din 24 atentia ei este concentrata pe copil. Insa nu vom discuta despre aceasta activitate, pe care orice mama responsabila o face fara sa cracneasca si, instinctiv, o face si foarte bine. Vom discuta despre ce este in sulfletul unei mame al carei copil s-a imbolnavit.
Cand copilul se imbolnaveste, fie ca este o simpla raceala cu mucisori si tuse, orice parinte, si mai ales mama, se „imbolnaveste” la randu-i. Intregul ei univers se schimba si, daca micutul nu pare deranjat prea tare de boala lui, mama are sufletul incarcat cu cele mai puternice si mai dificile sentimente, care se schimba din minut in minut ca niste cadre dintr-un film psihologic, ca sa nu ii spunem thriller.

Vinovatie

 
La primul semn de boala apare si primul proces de constiinta care se invarte in jurul sentimentului de vinovatie. Oare a fost vina mea? Oare puteam face ceva diferit? Oare trebuia sa il imbrac mai gros? Oare puteam sa previn? Ce am facut gresit? Sunt oare o mama incapabila sa am grija de copilul meu? Si, desigur, pe langa toate acestea, pot sa apara si admonestarile partenerului de viata, care, la fel de afectat de boala copilului, va pune in carca ta cauzele, cautand un vinovat. Desigur ca orice parinte stie in adancul sufletului ca vina pentru bolile copilariei nu o poarta nimeni, si copilul va trece prin cele mai diverse afectiuni. Si, probabil, si atunci cand va avea 30 de ani, si va avea familia lui, noi, ca parinti, vom avea sufletele date peste cap cand se va imbolnavi. Sentimentul de vinovatie care se acutizeaza cand copilul se imbolnaveste este o alta coordonata importanta a meseriei de parinte. Ce facem cu el? Il luam ca atare, il acceptam si il imbratisam si putem chiar sa fim mandri de el, pentru ca ne face parinti mai buni, nu-i asa?
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.

Data articol: 14/11/2018