Sanatatea copiilor e principala preocupare a mamelor, insa uneori, daca ai ghinion, mersul la doctor nu rezolva problemele copiilor. Tanara mamica, Cristina Ologeanu, care isi impartaseste experientele prin povesti frumoase si interesante pe Blogu‘ mamei incepatoare, a avut parte recent de exact o astfel de intamplare nefericita cand fetita ei s-a imbolnavit destul de grav. Citeste-o si spune-ne ce crezi in comentarii sau impartaseste-ne si tu experientele similare, traite sau chiar numai auzite de tine.
Despre medici şi tratamente greşite
La câteva zile după Crăciun, Alexia a început să tuşească. O tuse seacă, la intervale foarte rare. Nu m-am speriat, am zis să mai stau o zi, poate e un episod trecător. Dar, în următoarea zi, aceasta s-a modificat într-o tuse productivă, acompaniată de strănuturi destul de dese, dar fără febră. Imediat am luat fata şi am mers la Marie Curie (fostul Budimex), la Urgenţă. Aglomeraţie maaare şi mulţi copii – bebeluşi – tuşind. După vreo două ore de stat într-un mediu plin de microbi ne-a venit rândul. Un nene m-a întrebat ce are fata, i-a luat temperatura şi a zis să mai aştept pe hol. După vreo 30 de minute, o tanti doctor tinerică şi drăguţă ne-a poftit în sala de consultaţii. A verificat-o pe Alexia şi în vârful unghiilor. „Spuneţi-mi ce s-a întâmplat”, îmi zice ea după ce termină cu pipăitul. I-am povestit. După ce o ascultă îndelung cu stetoscopul şi se uită în gâtul ei, îmi dă o reţetă: 3 ml nurofen la 8 ore şi aerosol cu adrenalină+ser fiziologic tot la 8 ore, timp de 4 zile. Diagnosticul: traheobronşită. „Nu vă faceţi griji, după 4 zile se va simţi mai bine!”, îmi spune ea. Am urmat întocmai indicaţiile ei.
Dar, după vreo 3 zile, Alexiei îi era şi mai rău: tuşea tot mai mult, se auzea cum se chinuia să expectoreze, strănuta mai des, şi trebuia să îi scot mucişorii cu batista bebeluşului cam la 4-5 ore. În plus, nu putea dormi noaptea din cauza tusei – se speria teribil când simţea (mă scuzaţi) flegma aia în gât. Pe principiul că şi eu când am tuse productivă îmi irit gâtul şi simt nevoia să beau apă, i-am dat si Alexiei apă. Şi a băut la greu! Convinsă că nu mi s-a dat tratamentul corect, îmi iau copilul şi merg din nou la Budimex. Tot la Urgenţă. Iar sala arhiplină, iar copii tuşind şi strănutând la tot pasul. După mai bine de o oră sunt chemată. Se repetă ritualul de data trecută. Numai că, după ce i s-a luat temperatura, la nici 5 minute intru în sala de consultaţii. Dau peste aceeaşi tanti doctor la care am fost prin luna august, când Alexia avea o tuse seacă. Atunci, tanti a făcut-o bine în doar 3-4 zile. Şi nu a sărit direct la antibiotice, cum voia pediatra Alexiei. „Facem aerosoli şi vedem dacă scăpăm aşa. Nu vreau să-i daţi antibiotic”, mi-a spus la vremea respectivă. După ce i-am amintit că tretamentul prescris de ea în august a dat roade, mi-a zis: „De data asta a fost insuficient să-i daţi doar Nurofen. (Un mod elegant, zic eu, de a-mi spune că, colega ei a dat-o în bară) Aerosolii au fost în regulă. Dar, pe lângă cele prescrise în august, trebuie să-i daţi şi antibiotic. Are bronşiolită acută şi nu e de glumit cu aşa ceva”. Acum, am trecut-o pe Alexia pe Ambroxol – 10 picături de 3X/zi timp de 5 zile, Ophtamesone – 3 picături de 3X/zi timp de 5 zile, aerosoli de 2X/zi, Ospamox – 2,5ml la 6 ore combinat cu Biotics baby pentru a nu distruge flora intestinală.
După această experienţă ce concluzie pot trage: că rar mai găseşti un medic bun în România după ce grosul a plecat afară să muncească pe bani şi nu pe nasturi? Că din cauza unui guvern de cacao medicii buni au dispărut aproape de tot şi copiii noştri sunt trataţi de nişte amatori?
Acum Alexia e
mai bine. Nu
mai are mucişori aşa
mulţi – curăţăm năsucul o dată-de
două ori
pe zi. Tuşeşte
mai rar, nu
mai strănută, a
început să pape
mai bine
şi să doarmă
mai mult (
chiar dacă
mai tuşeşte
în somn). Şi toate astea
fără să îi dau antibiotic. Am
şi eu o pată: nu antibiotic! Acum voi vedea, dacă
după vreo 2
zile încă
mai tuşeşte
şi se aude sunetul acela de flegmă, o voi trece
şi pe antibiotic… Dar sper
să nu fie cazul. Prefer aerosolii.
UPDATE
Până la urmă tot a trebuit să îi dau Alexiei antibiotice. :(((( După ce pediatra ei a ascultat-o cu stetoscopul mi-a zis că s-a ales cu o viroză – cel mai probabil din sala de aşteptare de la spital. Mi-a zis clar: „Vrei să îi dai antibiotic, sau te trimit la spital cu ea, şi îi pune branulă?” Aşa că acum îi dau: Ketof – 2ml/zi, Klabax – claritromicină 3 ml la 12h, Biotics Baby – 1 plic/zi în lapte pentru a reface flora intestinală de la antibiotic, Salbutamol – 3 ml/3X/zi şi picături Ophtamesone 2picături/3X/zi pentru a scăpa de mucişori, după ce îi aspir cu batista bebeluşului (dacă e nevoie de aspirat, dacă nu, tot îi dau picăturile).
Data articol: 09/01/2011