Ţi s-a întâmplat să nu te poţi mobiliza pentru a rezolva o problemă din viaţa ta? Ai încercat să gândeşti pozitiv despre o situaţie dificilă pentru a o depăşi şi totuşi nu ai reuşit? Oamenii apropiaţi, când văd că te stresezi îţi recomandă călduros să fii optimist, dar tu pur şi simplu nu poţi face asta ?
Gândirea pozitivă a devenit un trend al zilelor noastre. Sunt însă situaţii în care facem totul ca la carte, ne definim ţelurile în mod pozitiv, concret şi la timpul prezent, exact aşa cum ne învaţă specialiştii… şi, cu toate acestea, pur şi simplu gândirea optimistă nu dă rezultate.
Cine sabotează gândurile pozitive?
Da, nu funcţionează întotdeauna. Oricât de multe am şti despre puterea gândului de a ne schimba viaţa, uneori gândul pozitiv poate, pur şi simplu, să nu aibă efectul scontat. Şi-atunci, ce anume sabotează ideile noastre constructive şi nu ne lasă să înaintăm pe direcţia pe care ne-o dorim în viaţă?
Răspunsul este: ceea ce am stocat în subconştient. Pot să mentalizez o viaţă minunată, împlinită, prosperă pe toate planurile, dar dacă în subconştientul meu am stocat amintiri şi/sau credinţe care îmi spun – din culisele vieţii mele psihice – că eu nu merit tot ce e mai bun în viaţă, că e visul meu e prea frumos ca să se poată împlini sau că viaţa e grea, deci nu poate fi generoasă cu mine, rezultatul vizualizării mele creatoare va fi NUL.
„Cele două minţi”
„Mintea subconştientă este un hard disc programabil pe care sunt descărcate experienţele noastre de viaţă”, spune Bruce Lipton, în cartea sa „Biologia credinţei”. Dacă ţi-ai format o perspectivă negativă despre tine, despre ceilalţi oameni sau despre Viaţă în general, ea îţi modelează percepţia asupra a ceea ce poţi avea sau trăi.
„Mintea subconştientă este pilotul nostru automat, mintea conştientă este controlul manual”, descrie Lipton, pe scurt, relaţia dintre „cele două minţi” ale noastre.
Comportamentele şi credinţele învăţate de la alţii – părinţii, prietenii, profesorii – pot să nu sprijine obiectivele minţii noastre conştiente. „Cele mai mari impedimente în a realiza succesele la care visăm sunt limitările programate în subconştient. Aceste limitări nu numai că ne influenţează comportamentul, dar pot să joace un rol esenţial în a ne determina fiziologia şi starea de sănătate. Mintea joacă un rol important în controlarea sistemelor biologice care ne ţin în viaţă”, continuă Lipton.
Şi-atunci… ce facem?
Cum învingem limitările subconştiente? Unii ne recomandă să repetăm sugestii pozitive la nesfârşit. Dar, spune tot Bruce Lipton, dacă nu ne place un cântec de la tonomat, cam cât de mult ar trebui să strigăm la maşinărie sau să ne certăm cu ea, ca să o facem să-şi reprogrameze repertoriul? Oricât ar ţipa sau ar linguşi mintea conştientă, ea nu va reuşi să schimbe vreodată „placa” rutinelor comportamentale programate în mintea subconştientă.
Atunci când înţelegem ineficienţa acestei tactici, încetăm să ne mai angajăm într-o bătălie crâncenă cu mintea subconştientă şi să o reprogramăm într-o altă manieră. A ne lupta cu subconştientul este la fel de inutil ca şi lovirea unui tonomat de muzică, în speranţa că acesta îşi va reprograma repertoriul. Şi-atunci… ce facem?
„Călătoria” – o soluţie puternică
O soluţie salutară pentru eliberarea de tiparele subconştiente, traume sau dureri sufleteşti o oferă metoda „Călătoria”, concepută de Brandon Bays, autoarea best-seller-ului cu acelaşi nume. Ea constă într-un cumul de procedee simple şi extrem de eficiente care permit accesarea tiparelor-rădăcină ale suferinţelor noastre de orice tip şi vindecarea acestora.
Rezultatul este eliberarea de trecut, astfel încât devenim capabili să trăim la maxim de potenţial în prezent şi să putem proiecta viitorul pe care ni-l dorim.„Este ca şi cum cineva a băgat o mână în centrul durerii mele şi a scos-o de acolo”, relatează o absolventă a seminarului „Journey Intensive” în care a învăţat şi a aplicat acest procedeu.
„Călătoria” este o introspecţie ghidată, un drum lin, conştient şi sigur spre nivelurile profunde ale psihicului pentru a accesa memoria celulară (despre care vorbeşte pe larg dr. Deepak Chopra, medic şi specialist în fizica cuantică) – adică emoţiile şi stările negative care se stochează în corp.
După accesarea amintirilor dureroase şi a credinţelor auto-blocante formate pe parcursul vieţii, procedeele care compun metoda „Călătoria” permit vindecarea rănilor emoţionale care ne blochează în trecut printr-un proces de iertare şi eliberare de resentimente, frici şi limitări.
O altă etapă a metodei permite celor care o folosesc să asimileze resurse psihologice care să îi „echipeze” cu noi deprinderi de viaţă pentru eventuale situaţii dificile similare cu care s-ar mai putea întâlni în viitor. În felul acesta învăţăm căi alternative de rezolvare a problemelor care ne fac să fim cu adevărat liberi de trecut şi să ne putem construi conştient viaţa pe care ne-o dorim.
Pe de altă parte, „Călătoria” permite accesarea laturilor profunde ale sufletului, acolo unde se găsesc soluţiile la problemele noastre. Prin aceasta, metoda permite o mai bună cunoaştere de sine şi ne ajută să percepem dacă un obiectiv spre care aspirăm este sănătos şi constructiv pentru noi sau dimpotrivă, e bine să renunţăm la el sau să amânăm eforturile pentru a-l îndeplini.
„The Journey” în lume… şi în România
Oferită publicului din întreaga lume sub forma seminariilor marca „The Journey”, metoda „Călătoria” este nu doar o cale de vindecare, ci şi una de dezvoltare personală, având rezultate uluitoare în toate domeniile vieţii. De aceea, numai în anul 2012 peste 20.000 de persoane au participat cel puţin unul dintre Seminariile „The Journey”- în care se învaţă procedeele de vindecare, cunoaştere de sine şi auto-optimizare reunite sub numele „Călătoria”.
„Călătoria” vine însă şi la noi! Românii au ocazia la începutul lunii mai, anul acesta, să înveţe metoda şi să îi experimenteze efectele puternice în plan personal, relaţional, social, profesional. Între 2-4 mai, 2014 Brandon Bays vine în Bucureşti pentru a susţine pentru a treia oară seminarul Journey Intensive, în care predă în detaliu tehnicile de bază ale metodei şi un modul de Abilităţi Avansate.
Pentru mai multe informaţii accesaţi www.thejourney-romania.ro, scrieţi la email: office@thejourney-romania.ro sau sunaţi la numerele de telefon 0722.65.71.55 şi 0723.93.37.64.
Psiholog Patricia Cihodaru
Practician acreditat metoda „Călătoria”
„The Journey” Romania