De ce facem diaree? Este o întrebare care ne macină, mai ales când avem astfel de probleme. O tratăm cu indiferență sau cu leacuri de tot soiul, fără să ne gândim la cauze, nici la consecințele pe termen lung. Or, diareea nu trebuie ignorată, mai ales dacă apare la copii sau vârstnici. Poate ucide!
De ce facem diaree? Obișnuim să dăm vina pe mâncare sau pe stres, atunci când ne „stricăm” la burtă. Numai că scaunele moi și dese pot fi semnul unor boli destul de grave, în unele cazuri chiar letale. Căci mediul înconjurător, stilul de viaţă, fumatul, abuzul de antibiotice, alimentaţia sau stresul afectează flora intestinală, de cele mai multe ori, ireversibil. Și unele bacterii sunt de vină, însă și acestea prind puteri în urma automedicației, fără avizul unui specialist.
De ce facem diaree? Cunoaște-ți inamicii
E foarte adevărat că, de cele mai multe ori, greșelile alimentare sunt de vină pentru dereglările digestive. Dar sunt și situații în care, crezând că despre asta este vorba, ne tratăm cu antidiareice, fără să știm cauza reală. Iar acest lucru nu face decât să mascheze boala și să prelungească punerea unui diagnostic salvator. Iată care sunt complicațiile la care te expui:
-Infecție cu rotavirus
Rotavirusul, care se transmite mai ales în sezonul rece, este foarte contagios și poate cauza până la 20 de episoade de diaree severă și vomă pe zi. Vaccinarea timpurie poate preveni boala și complicațiile. Mai ales la copiii cu vârste foarte fragede infecția cu rotavirus poate fi letală.
-Infecțiile bacteriene
Clostridium difficile este o bacterie buclucașă. Se ia din mediul spitalicesc și apare adesea la persoanele tratate mult timp cu antibiotice. Se instalează în colon și dă febră, diaree, crampe abdominale, uneori scaune cu sânge. Pe bătrâni îi poate ucide. Una dintre complicațiile severe este dilatarea colonului și imposibilitatea evacuării conținutului, fenomen cunoscut drept megacolon toxic. Deshidratarea, insuficiența renală și perforarea intestinului sunt alte complicații grave. Chiar și forma ușoară a bolii poate progresa rapid către boala fatală, dacă nu este tratată prompt și corect. Și E-coli e o bacterie care își arată prezența prin scaunele diareice, crampe stomacale, greţuri şi vărsături.
Citeste continuarea pe libertateapentrufemei.ro