De ce este zaharul la fel de periculos ca si cocaina - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

De ce este zaharul la fel de periculos ca si cocaina

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » De ce este zaharul la fel de periculos ca si cocaina
zahar -sfatulparintilor.ro - pixabay_com - sugar-cube-282534_1920

Eliminarea dependentei de zahar nu este cu mult mai grea decat renuntarea la droguri.

Sacha Harland, membru al echipei olandeze Lifehunters a decis sa inregistreze ce se intampla cu el atunci cand renunta pentru o luna la consumul de alcool, fast food si zahar. Timp de patru zile Harland a intrat in sevraj, perioada in care a raportat pofta intensa de dulciuri, aceste simptome au fost traite si de alte persoane care au vrut sa renunte la consumul de zahar.

 

Se pare ca aceste pofte nu sunt rezultatul lipsei de vointa in cazul unor persoane mai slabe si nici al cautari unor scuze pentru a putea fugi repede sa cumpere o ciocolata. Potrivit unor studii realizate de Institutul de sanatate si inovatie biomedicala din cadrul Universitatii Queensland, renuntatul la zahar poate fi la fel de greu ca si renuntarea la cocaina.

Tocmai de aceea cercetatorii australieni cred ca tratarea dependentei de zahar ar trebui facuta in acelasi fel ca si a dependentei de droguri astfel incat o persoana sa poata renunta pentru totdeauna la dulciuri.

Consumul de zahar creste nivelul „dopaminei care controleaza centri creierului de recompensa si placere in acelasi fel in care o face abuzul de substante stupefiante precum cocaina si morfina. Ca si in cazul dependendei de droguri, renuntarea la zahar poate avea ca rezultat un dezechilibru al nivelului dopaminei motiv pentru care este atat de greu sa renunti la dulciuri”, a declarat cercetatorul Selena Bartlett.

 

Potrivit studiului, publicat in jurnalul PLOS ONE oamenii trebuie sa consume din ce in ce mai mult zahar pentru a mentine ridicat nivelul de dopamina. Ceea ce este problematic dat fiind faptul ca s-a demonstrat ca un consum prea mare de zahar contribuie la cresterea tensiunii arteriale, diabet si obezitate.

„Ultimele cifre publicate de Organizatia Mondiala a Sanatatii ne dezvaluie faptul ca la nivel mondial 1.9 miliarde de oameni sunt supraponderali si 600 de milioane sunt considerati obezi”, a punctat Bartlett. Iar pentru a stopa epidemia de obezitate, OMS recomanda ca oamenii sa incerce ca doar 5% din totalul zilnic de calorii sa provina din zahar. O singura doza de suc carbozos inseamna 2.000 de calorii peste limita admisa. In plus, o cantitate importanta de zahar se regaseste in toate produsele ultraprocesate care se gasesc in dieta multor oameni.

Exista tot mai multe dovezi potrivit carora exista legaturi intre problemele de sanatate si consumul de zahar. Tocmai de aceea oamenii incearca sa aiba in dieta produse care contin o cantitate redusa de zahar. Insa din cauza dependentei generate de zahar, oamenii realizeaza ca este mult mai greu decat credeau sa renunte la acest produs.

In cadrul uni experiment Bartlett impreuna cu echipa sa le-au oferit dependentilor de zahar acelasi tratament folosit in sustinerea celor care au renuntat la fumat. Astfel, s-a descoperit ca „medicamentele care trateaza dependenta de nicotina functioneaza in acelasi fel cand vine vorba despre pofta de dulce. Aceste medicamente pot reprezenta o solutie de lupta impotriva obezitatii”, a subliniat Bartlett.

Sursa: truththeory.com

Foto: pixabay.com

Data articol: 25/01/2017