Cupa menstruala. Ce este, cum se utilizeaza. Avantajele si dezavantajele folosirii cupei menstruale - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cupa menstruala. Ce este, cum se utilizeaza. Avantajele si dezavantajele folosirii cupei menstruale

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Cupa menstruala. Ce este, cum se utilizeaza. Avantajele si dezavantajele folosirii cupei menstruale
cupa menstruala - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - cuddly-1882460_1920

Cupa menstruala este o alternativa eco-friendly la absorbante si tampoane igienice. Cupa menstruala exista inca din anii ’30, insa la scara larga a inceput sa se produca dupa 1987. Cu toate acestea, nu este la fel de promovata precum tampoanele si absorbantele, deci nu multa lume stie despre existenta ei.

Ce trebuie sa stii despre cupa menstruala

Cupa menstruala este un recipient flexibil realizat din silicon sau latex care, in loc sa absoarba fluxul menstrual (asa cum fac tampoanele si absorbantele), il colecteaza. Inainte sa inceapa perioada menstruala, cupa menstruala se introduce in vagin, in acelasi mod in care se introduce si un tampon fara aplicator.

Daca este amplasata corect nici n-ar trebui sa o simti, pentru ca are principii similare cu diafragma sau cu inelul contraceptiv. Cupa menstruala se va lipi de peretii vaginului si nu vor exista scurgeri accidentale. Desi exista si cupe menstruale de unica folosinta, majoritatea sunt reutilizabile. O scoti, o golesti, o clatesti cu apa si sapun si o reintroduci. La finalul ciclului menstrual este indicat sa sterilizezi cupa menstruala in apa fierbinte.

cupa menstruala interior - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - cup-3155655_1920

Cupa menstruala – Avantaje si dezavantaje

Avantaje

– este “eco” si cu natura si cu portofelul. O cupa menstruala poate ajunge sa coste 150 de lei, insa durata ei de utilizare este de 10 ani. La un calcul simplu vei afla cati bani economisesti daca nu vei mai cumpara luna de luna tampoane sau absorbante. In plus, si natura iti va multumi pentru ca nu vei mai avea ce sa arunci.

– o poti tine pana la 12 ore. Tampoanele si absorbantele trebuie schimbate la fiecare 4-8 ore, in functie de abundenta fluxului menstrual. Insa cupa menstruala “rezista” mai mult.

– cupa menstruala poate tine pana la 30 ml de lichid.

– poti face sex in timpul menstruatiei. Exista cupe menstruale care actioneaza ca o diafragma. Partenerul nu le simte si nici nu ai de ce sa te ingrijorezi din cauza sangerarii.

– fara miros. Sangele menstrual poate capata un miros ciudat cand este expus la aer. Insa cupa menstruala nu lasa aerul sa intre in contact cu sangele menstrual.

– este sigura. Expertii spun ca este mai sigura utilizarea cupei menstruale decat a unui tampon, intrucat scade riscul de soc toxic sau de infectie bacteriana. In comparatie cu absorbantul, scade riscul de iritatie.

 

 

Dezavantaje

– manipulare precauta. Pentru a te feri de iritatii si infectii, trebuie sa fii extrem de precauta cu manipularea cupei menstruale. Igiena temeinica a mainilor este esentiala inainte de atingerea cupei menstruale, atat la introducerea, cat si la scoaterea ei.

– asezare dificila. Nu intotdeauna nimeresti “din prima” cupa menstruala potrivita pentru tine sau pozitia in care sa nu o simti. Pana ajungi gasesti ce este potrivit pentru tine, poti avea multa bataie de cap, inclusiv scurgeri accidentale.

– indepartarea cupei poate fi problematica. Presupunand ca ai gasit masura potrivita si pozitia ideala in care sa stea asezata, scoaterea cupei menstruale poate fi problematica. Trebuie sa te asezi pe vine si sa iti contracti muschii pelvieni, astfel incat cupa sa coboare. Apoi, trebuie sa tii cupa intr-o anumita pozitie astfel incat sa nu se reverse. In plus, spalarea ei poate fi problematica. Nu poti iesi dintr-o toaleta publica, de exemplu, ca sa o speli la chiuveta din hol. Producatorii recomanda chiar sa ai o sticla cu apa in cabina WC-ului, pentru a putea spala cupa menstruala.

– poate interfera cu steriletul. Unii producatori nu recomanda utilizarea cupei menstruale daca ai sterilet. Exista riscul ca prin introducerea si scoaterea repetata a cupei menstruale sa deranjezi steriletul. Desi unele studii infirma faptul ca cele doua dispozitive ar putea interfera, este indicat sa ceri sfatul medicului in cazul in care ai sterilet si vrei sa utilizezi cupa menstruala.

 

 

Cum se utilizeaza cupa menstruala

Iata care sunt pasii in utilizarea cupei menstruale.

 

  1. Citeste instructiunile de utilizare

Citeste intotdeauna instructiunile de utilizare ale cupei menstruale, pana cand esti sigura ca ai retinut toate detaliile si esti pregatita sa o incerci.

 

  1. Este indicat sa fii acasa cand o incerci pentru prima data

Nu utiliza o toaleta publica atunci cand utilizezi pentru prima data cupa menstruala, indiferent ca vorbim despre introducerea sau despre scoaterea ei.

 

  1. Spala-te bine pe maini inainte sa utilizezi cupa menstruala. Curata si cupa

Inainte de a utiliza cupa menstruala, spala-te bine pe maini, si curata si cupa, pentru a indeparta orice urma de praf sau murdarie.

 

  1. Preseaza cupa inainte de introducere

Ruleaza cupa astfel incat sa formeze un C inainte sa o utilizezi. Stai relaxata astfel incat sa nu se contracte muschii pelvieni, iar introducerea cupei sa fie dureroasa. Prima utilizare este intotdeauna mai dificila, apoi vei invata tehnica si va deveni din ce in ce mai usor.

 

  1. Gaseste o pozitie confortabila

Pozitia in care iti poti introduce cupa menstruala in vagin trebuie sa fie cat mai confortabila. Poate sa fie asezata pe toaleta, pe vine sau in cada, cu un picior ridicat pe marginea acesteia.

 

  1. Asezare confortabila

Impinge cupa menstruala spre cervix pana cand simti ca este intr-o pozitie care nu te incomodeaza. Asigura-te ca se deschide total. Trebuie sa auzi un zgomot “pop”. Daca nu il auzi, incearca sa aranjezi cupa cu mana sau foloseste-te de exercitiile Kegel ca sa o faci sa se deschida.

 

  1. Timpul de utilizare

Cupa menstruala ar trebui sa fie plina dupa 12 ore de utilizare. Insa, in functie de fluxul sangerarilor aceasta perioada poate fi diferita. Dupa mai multe utilizari vei putea sa iti faci o idee cam dupa cate ore va trebui sa golesti cupa. Pana atunci, este recomandat sa utilizezi absorbante.

 

 

  1. Scoaterea

Pentru a scoate cupa menstruala trebuie sa utilizezi muschii pelvieni astfel incat sa o impingi afara. Prinde cupa cu grija pentru a nu se varsa accidental. Sangele menstrual poate fi aruncat in vasul WC-ului, iar cupa se poate spala la chiuveta.

 

  1. Sterilizarea

Cupa menstruala se sterilizeaza in apa fierbinte in care poti pune tablete sterilizante.

 

  1. Ai rabdare

Daca nu ti-a placut prima experienta cu cupa menstruala, mai ai putina rabdare. E nevoie de 3-4 menstre la care sa utilizezi cupa ca sa-ti dai seama ca aceasta forma de igiena intima in timpul menstruatiei nu este pentru tine.

 

Surse: webmd.com, wikihow.com

Cuvinte cheie:
Data articol: 12/04/2018