Pediculoza este o boala parazitara produsa de un parazit pediculus capitis, care se localizeaza la nivelul scalpului, si a firului de par. Este o boala de actualitate, frecvent intalnita la copii, in special la copiii din colectivitati – cei de varsta scolara si prescolara.
Transmiterea paduchilor de cap se face prin contact direct de la copil la copil, prin utilizarea unor ustensile sau obiecte de igiena proprii sau nerespectarea unor conditii de igiena afara sau in transportul in comun. Paduchii de cap se pot aseza atat pe parul lung, cat si pe cel scurt, indiferent daca este curat sau murdar.
Din pacate, aceasta afectiune este privita ca o stigma. Prezenta paduchilor la nivelul scalpului este o rusine pentru multi parinti. Le este foarte greu sa recunoasca infestarea parazitara, iar de cele mai multe ori parintii prefera sa aleaga leacurile traditionale pentru a scapa de paduchi, in loc sa mearga direct in farmacii, unde pot gasi produse testate clinic, cu eficacitate 100%.
Dintr-un studiu privind “Perceptiile si atitudinile romanilor referitoare la pediculoza”, realizat anul trecut de Paranix pe un esantion de 450 de respondenti, cu varste intre 25 – 55 de ani, barbati si femei, cu copii si fara copii, din mediul urban, cu educatie medie sau superioara – a reiesit ca cei mai multi, respectiv 64% dintre respondenti au incearcat sa scape de paduchi folosind gazul. Altii au optat pentru un pieptene special, sau i-au tuns pe copii la 0, au folosit otet si spirt, au incercat sa aplice tot felul de uleiuri sau au utilizat alte metode traditionale.
Dna. Doctor Gabriela Suiu, medic pediatru, – precizeaza ca “este foarte important ca parintii sa aleaga o cale fireasca de eliminare a problemei si sa evite leacurile traditionale, pentru ca pot avea parte de niste surprize neplacute. Metodele empirice au, de cele mai multe ori, efecte negative. Pot aparea leziuni la nivelul scalpului, aceste leziuni se pot infecta si se poate ajunge pana intr-acolo incat sa fie nevoie de amplificarea paletei terapeutice – urmand si administrarea de medicamente pe cale orala.”
Iata cateva exemple concrete:
Tunsul la 0
Multi dintre cei care au avut paduchi in copilarie isi amintesc de acele momente ca de ceva extrem de neplacut, pentru unii chiar traumatizant. Isi amintesc ca au fost tunsi la 0 si radeau toti ceilalti copii de ei. Tunsul la 0 poate crea un handicap emotional copilului, imaginea lui de sine este perturbata. Un copil tuns la 0 fara voia lui poate ajunge sa se victimizeze, poate alege sa se retraga din colectivitate, sa nu mai participe la anumite activitati. Pana la urma, tunsul la 0 ar trebui sa fie o chestiune de alegere personala, nicidecum un “tratament” pentru eliminarea paduchilor de cap. Cu atat mai mult cu cat acestia se hranesc din scalp si stau prinsi inclusiv pe scalpul persoanei infestate.
Gazul pe scalpul capului
O alta metoda traditionala, precum folosirea gazului, este chiar daunatoare pentru ca poate produce arsuri la nivelul scalpului. Majoritatea celor care apeleaza la gaz il aleg pentru ca este cel mai ieftin si este metoda cea mai utilizatala nivel de informatie transmisa, fara a se gandi insa la efectele secundare.
Traumele in confruntarea cu problema paduchilor si rasetele pe care le-ati suportat la un moment dat – ar trebui sa fie astazi straine de cei mici. Tocmai din aceste motive este indicat sa utilizati tratamente testate clinic, pe care le gasiti in special in farmacii.
Paranix este lider de piata in Europa in eliminarea paduchilor de cap, precum si in prevenirea si depistarea acestora. Daca urmati instructiunile in mod exact, cu samponul Paranix veti scapa de paduchi in 10 minute, iar cu spray-ul reusiti sa ii omorati 100% in 15 minute. De asemenea, Paranix Gel Pentru Detectarea Paduchilor De Cap este cel mai simplu si eficient mod de a detecta o infestare cu paduchii de cap.
Totodata, e bine de stiut ca Paranix vine in ajutorul vostru si cu un produs de preventie – un spray care protejeaza 24 de h. Astfel, va asigurati ca ii veti tine pe cei mici departe de problema paduchilor de cap.