Afla care sunt riscurile de cancer de san pe varste - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Afla care sunt riscurile de cancer de san pe varste

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Afla care sunt riscurile de cancer de san pe varste
riscurile de cancer de san

Iata o sinteza a riscurilor si cateva sfaturi pentru prevenirea cancerului de san, in functie de varsta. Afla cat de mare este riscul daca ai 20 de ani sau 50 de ani, si cum poti diminua aceasta posibilitate sumbra.

 

 

20 de ani – Riscul de a dezvolta cancer de san in aceasta perioada este de 1 la 1760

Ce trebuie sa stii: Femeile la varsta de 20 de ani pot face cancer la san, desi este rar. Aproximativ 5% din toate cazurile de cancer diagnosticate anual in SUA sunt la femei sub 40 de ani. Schimbari in ADN pot duce la cancer, si aceste modificari pot aparea ca rezultat al unui anumit stil de viata combinat cu alti factori externi.

Obezitatea, fumatul pasiv si factorii genetici par sa aibe un cuvant de spus in aparitia cancerului la san. Numai 5-10% din cazurile de cancer sunt ereditare si genele responsabile de acest fapt sunt cunoscute ca BRCA1 si BRCA2. Cel mai important lucru pe care femeile tinere il pot face acum pentru a reduce riscul este sa isi stabileasca un stil de viata sanatos, sa limiteze consumul de bauturi alcoolice, sa pastreze o greutate normala si sa faca miscare saptamanal. Daca esti mamica tanara, este recomandat sa alaptezi deoarece studiile arata ca alaptatul te poate feri de cancer.

 

 

30 de ani – riscul de aparitie a cancerului la san este de 1 la 229

Daca esti in jurul varstei de 30 de ani, este foarte important sa cunosti factorii de risc cu care te confrunti. Istoric de cancer in familie, varsta la care ai avut prima menstruatie, obezitatea – pentru ca doctorul tau sa poata decide cea mai buna metoda de investigare pentru tine. Daca tu crezi ca te confrunti cu un risc sporit este indicat sa te prezinti la o clinica specializata. Aici iti pot face analize cat mai amanuntite si mai precise si poti fi sfatuia in conformitate cu rezultatele.

Pentru a pastra riscul de cancer la san la un nivel cat mai scazut, la aceasta varsta este foarte important sa iti mentii greutatea in limite normale. O dieta sanatoasa combinata cu macar 45 – 60 de minute de cateva ori pe saptamana de exercitii fizice intense (jogging, aerobic, tae bo) te vor ajuta sa te mentii sanatoasa si voioasa.

 

 

40 de ani – Riscul de cancer la san este de 1 la 69

Doctorii recomanda sa incepi sa faci mamografii de rutina de la 40 de ani sau mai devreme. Trebuie sa dai importanta marita acestor analize. Daca sunt descoperite celule canceroase, pregateste-te pentru un tratament intensiv. Cu cat e descoperit mai devreme cu atat mai sigura este vindecarea. Cere o mamografie digitala, acestea sunt cele mai precise pentru astfel de investigatii. Nu mai este de ajuns doar un examen exterior, doar palparea pe care te-ai obisnuit sa o faci singura.

 

 

50 de ani – riscul de aparitie a cancerului in aceast perioada este de 1 la 42

Ratele de aparitie a cancerului la san la femeile de aproximativ 50 de ani au mai scazut din 2001. Totusi nu uita de mamografie! Chiar daca statisticile se imbunatatesc, aceasta varsta tot are un cu risc sporit de aparitie a bolii. Si in acest caz, detectatarea timpurie a bolii este esentiala. Pentru ca tipul de cancer ce apare la femeile de 50 de ani reactioneaza la tratamentul cu estrogen si deci sunt mai multe cai de a il trata.

 

 

60 de ani – riscul de aparitie a cancerului de san este de 1 la 29

Desi riscul este din ce in ce mai mare, ai si un aliat. Mamografiile si ecografiile mamare sunt din ce in ce mai eficiente si mai concludente, densitatea sanilor se modifica si celulele cu potential canceros apar mai clar vizibile. Cancerul este mai comun la aceasta varsta, dar avanseaza mult mai lent. Intreaba-ti doctorul care ar fi tratamentele de prevenire a cancerului la san. El iti va explica daca e cazul sa le iei.

 

 

70 de ani – riscul de aparitie a cancerului de san la aceasta varsta este de 1 la 27

Doctorii nu mai apeleaza la tratamentul agresiv in cazul in care cancerul este descoperit. In afara faptului ca acesta avanseaza si mai greu, medicamentele pot agrava alte boli pe care pacienta le are deja: afectiuni ale inimii, ficatului, etc. Trebuie actionat cu grija si consultat un medic specialist care sa decida care este cea mai buna cale de actiune pentru cazul respectiv. Se iau in considerare toti ceilalti factori de sanatate si de mediu.

 

Data articol: 08/10/2018