Adevarul despre chemare: A fi parinti nu este singura noastra chemare in aceasta viata
Da, este bine sa ne iubim familia, dar de ce nu si vecinii? Cand ne concentram exclusiv pe copiii nostri riscam sa ii transformam in idoli. Copiii nostri risca sa creasca total insensibili la nevoile altora sau la nevoile planetei, crezand ca ei sunt centrul universului. Bucura-te de familia ta, cultiva momentele in care sunteti impreuna, dar in egala masura largeste rolul copilului in lumea din jurul sau. Ia-l cu tine si faceti gesturi umanitare sau participati la actiuni de acest gen. Va castiga o viziune mai larga asupra vietii, se va concentra cu empatie pe problemele altora, ceea ce il va ajuta sa devina un om generos si, la randul lui, candva, un parinte bun.
Te mai poate interesa: Un studiu dezvaluie pana la ce varsta trebuie sa doarma bebelusii cu mamele lor
Adevarul despre anxietatea de parinte: Putem fi mai putin anxiosi
“Tot ce vreau este sa fie copilul bine, sanatos si in siguranta.” De cate ori am spus si noi, dar am auzit si alti parinti spunand asemenea vorbe? Sigur ca vrem sa fie in siguranta copiii nostri in masina, la scoala sau acasa. Sigur ca sanatatea lor este foarte importanta. Dar dorinta exagerata de a-ti sti copilul bine in orice clipa poate degenera intr-o furtuna permanenta de emotii si anxietati care scapa de sub control, hraneste fricile noastre si ne include in ceea ce se numeste „generatia de parinti anxiosi si paranoici”.
Prea multa precautie si atitudinea „sufli si in iaurt” ii va sufoca pe copii si le va limita bucuria si eficienta in fata vietii. Ca parinti, sigur ca e important sa facem tot e putem ca sa-i stim in siguranta, dar e la fel de important sa avem incredere si credinta. Copiii au nevoie de provocari si de aventuri ca sa isi descopere abilitatile si sa castige incredere in ei, sa rezolve problemele aparute si sa vada ca pot avea curaj – trasaturi de care are nevoie orice adult de succes. Iar pentru asta, noi trebuie sa ne controlam frica pentru siguranta lor. Au si ei dreptul la propriile experiente de viata, nu sa fie tinuti sub un clopot de sticla.
Adevarul despre perfectiune: Nu trebuie sa fim perfecti
Multi dintre noi traiesc cu realitatea unui divort, a cresterii cu un parinte singur, a conflictelor in familie, a sarcinii in adolescenta sau multe alte circumstante departe a de a fi perfecte. Deseori avem sentimente de esec si ne facem griji pentru succesul, starea de bine sau siguranta copiilor nostri si a viitoarelor lor familii. In realitate, nu exista familie perfecta.
Toate familiile de-a lungul istoriei au fost caracterizate de imperfectiuni si cu toate acestea copiii din acele familii au realizat multe lucruri bune. Cu atentie si tact, noi, ca parinti, putem transforma elementele ce par negative in lucruri benefice pentru copil. De exemplu, daca un parinte e nevoit sa calatoreasca mai mult pentru job, in lipsa lui copilul poate fi stimulat sa invete sa gateasca si sa preia unele treburi prin casa. Limitarilea unei familii nu trebuie sa limiteze increderea copiilor in propriile lor abilitati si a sanselor lor de reusita in viata.
Imagine de Monsterkoi de la Pixabay
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie