Detartraj inseamna indepartarea tartrului de pe dinti. In cabinetele dentare se efectueaza detartraj cu aparate speciale, cu ultrasunete, curatarea cu cu ultrasunete a dintilor. Iata cum sa faci detartraj la tine acasa.
Detartraj – Cum functioneaza
Undele de sunet se ciocnesc de dinte si desprind tartrul. Apa provenita din ansa dispozitivului de detartraj curata resturile desprinse. Varful ansei nu deterioreza smaltul dintilor, asa cum o face detartrajul manual.
Citeste aici ce trebuie sa stii despre albirea dintilor.
Detartraj – Beneficii
Medicii dentisti recomanda sa-ti faci detartraj o data la 6 luni. Insa, daca esti fumator sau obisnuiesti sa bei cafea sau vin rosu, detartrajul ar trebui facut la 4 luni. Cu ajutorul detartrajului scapi de petele de pe dinti. Dintii vor fi mai curati, iar culoarea uniforma.
In plus, dupa indepartarea tartrului, scad riscurile unei afectiuni gingivale. Tartrul patrunde intre dinte si gingie si poate cauza paradontoza.
Dinti mai curati inseamna si o respiratie mai proaspata.Vei scapa de senzatia de dinti incarcati.
Citeste si: Ce sa nu faci dupa detartraj pentru a nu compromite rezultatul procedurii
Detartraj – Cum previi aparitia tartrului
Aparitia tartrului poate fi prevenita printr-o igiena orala foate stricta:
– perierea dintilor de cel putin doua ori pe zi. Periuta de dinti trebuie sa fie moale, cu peri din nailon,cu capete rotunjite.Tine periuta la un unghi de 45de grade fata de gingii.
– asigura-te ca periezi si limba si peretii obrajilor. Bacteriile din gura pot ajunge pe dinti.
– utilizeaza ata dentara pentru a pastra curatenia dintilor si a gingiilor.
Detartraj natural, la tine acasa
Desi este recomandat sa mergi la medicul dentist pentru a efectua un detartraj profesional, poti avea grija acasa de dintii tai, intre doua periaje efectuate la cabinet.
Iata ce ai de facut.
1. Gargara cu ulei de cocos
Ia o lingura de ulei extravirgin de cocos si “plimba-l” prin gura timp de 15-20 deminute. Scuipa-l, NU inghiti! Apoi spala-ti dintii ca de obicei. Repeta procedeul zilnic, dimineata.
Uleiul de cocos ajuta la prevenirea formarii placii. Mai poti masa gingiile cu ulei de cocos sau ulei de susan caldut.
2. Bicarbonat de sodiu
Ia o cantitate mica de bicarbonate de sodiu pe periuta de dinti si periaza-ti dintii cum o faci de obicei. Apoi clateste gura cu apa calduta. Repeta procedeul o data – de doua ori pe saptamana.
Bicarbonatul de sodiu neutralizeaza acizii din gura si reduce numarul bacteriilor periculoase care ar putea duce la formarea placii dentare. In plus, bicarbonatul ajuta la albirea dintilor.
ATENTIE! Nu folosi o cantitate mare de bicarbonat, pentru ca poti strica smaltul dintilor.
3. Aloe Vera
Taie o frunza de aloe vera si extrage pulpa. Freaca pulpa pe dinti si gingii. Lasa sa actioneze 10 minute, apoi clateste cu apa rece. Poti repeta tratamentul de doua ori pe zi.
Studiile au aratat ca aloe vera poate reduce tartrul si placa dentara, gratie efectelor antimicrobiene. In plus, ajuta si la o respiratie proaspata.
4. Cuisoare
Amesteca o lingurita de pudra de cuisoare cu ulei de masline. Aplica mixtura pe dinti. Asteapta cateva minute apoi clateste cu apa calduta. Repeta procedeul de doua ori pe zi.
Cuisoarele au efecte antimicrobiene si reduc durerea.
5. Otet alb
Amesteca 2 lingurite de otel alb, o lingurita de sare si jumatate de ceasca de apa calda. Clateste-ti gura cu aceasta solutie o data sau de doua ori pe zi.
Otetul alb contine acid acetic care previne demineralizarea smaltului dentar. De asemenea, reduce acumularile de placa la nivelul dintilor.
Sursa: top10homeremedies.com
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie