Cum decurge viața după operația de mișcorare a stomacului - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum decurge viața după operația de mișcorare a stomacului

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Cum decurge viața după operația de mișcorare a stomacului
după operația de mișcorare a stomacului
Credit foto: Depositphotos.com

Operația de micșorare a stomacului, denumită medical Gastric Sleeve, reprezintă, pentru multe persoane supraponderale, soluția de a scăpa rapid de kilogramele în plus care le pun în pericol sănătatea și chiar viața. De cele mai multe ori, persoanele care apelează la această intervenție chirurgicală nu reușesc să slăbească prin dietă și sport, iar pierderea rapidă în greutate este deosebit de importantă pentru a fi ferite de complicațiile de ordin medical.

Mihai Ionescu, medic primar în chirurgie generală, cu competență în chirurgia obezității, explică în ce mod va decurge viața pacienților care își micșorează stomacul prin acest tip de intervenție, reguli pe care aceștia trebuie să le respecte pentru a se recupera rapid și a ajunge la un stil de viață echilibrat.

Săptămâna 1 după operația de mișcorare a stomacului

„Post-operator, în primele 7 zile, pacienții au voie să consume doar lichide reci și neîndulcite la recomandarea echipei medicale. Vorbim aici despre apă, ceai, supe sau cafea. Toate acestea trebuie consumate cu înghițituri cât mai mici”, explică medicul Mihai Ionescu.

Săptămâna 2 după operația de mișcorare a stomacului

„După a 7-a zi de la operație, pacienții pot include alimentele pasate (piureurile) în alimentație. Bineînțeles, fără grăsimi și fără zahăr. Spre exemplu, pot consuma piureuri de carne roșie sau pasăre, de cartofi, gem de mere neîndulcit sau chiar hrană pentru sugari. Trebuie să știe însă că vorbim aici doar de câteva linguri de mâncare la o masă”, adaugă medicul Mihai Ionescu.

Te mai poate interesa: 8 mituri despre operația de micșorare a stomacului, demontate de medicul Mihai Ionescu

Săptămânile 3-4 după operația de mișcorare a stomacului

„Următoarele două săptămâni, la recomandarea medicului, pacientul poate include ouă fierte moi, brânză slabă de vaci, budinci fără zahăr, legume înăbușite la blender, terci din fulgi de ovăz”, spune medicul Mihai Ionescu

Când trecem la alimentele solide?

„După alte două săptămâni, dacă totul decurge conform planului, pacientul poate trece treptat la un regim din alimente solide, care pune accent pe proteine slabe, fructe/legume și pe cereale integrale, și limitează grăsimile și zahărul”, declară medicul Mihai Ionescu.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 30/01/2023