Criza de fiere. Ce trebuie sa stii despre colica biliara
Criza de fiere este o durere puternica in zona superioara dreapta a abdomenului. Criza de fiere apare cand exista un blocaj in drenarea bilei in intestinul subtire. Durerea dispare doar atunci cand dispare si blocajul (piatra).
Ce cauzeaza criza de fiere
Cea mai frecventa cauza a crizei de fiere este aparitia pietrelor (mici si numeroase sau mari si putine) care blocheaza canalul din care secretia biliara se varsa in intestinul subtire.
Criza de fiere – Simptome
O persoana cu colica biliara va resimti o durere puternica in zona superioara dreapta a abdomenului. Durerea poate fi ascutita si de scurta durata sau constanta ca intensitate, dar de lunga durata. De cele mai multe ori, criza de fiere apare seara, dupa o masa grea.
O durere poate dura intre 30-60 de minute, dar sunt si cazuri in care poate dura cateva ore intregi. Criza de fiere poate disparea in momentul in care piatra care bloca respectivul canal a fost eliberata in intestinul subtire, odata cu secretia biliara.
Citeste si: Cauzele spirituale ale bolilor. Pentru cine crede sau accepta…
Criza de fiere vs. colecistita
Colecistita este inflamarea vezicii biliare. Aceasta afectiune necesita tratament medical de urgenta. Colecistita este o complicatie posibila a colicii biliare. Simptomele sunt mult mai severe si dureaza mai mult.
Alte simptome ale colecistitei sunt:
– febra si frisoane
– greturi, varsaturi
– ingalbenirea pielii si a ochilor (icter)
– urina colorata
– scaune de culoare pala
Nu rata nici: Ceai de ghimbir. Beneficii, contraindicatii. Cea mai buna reteta de ceai de ghimbir
Criza de fiere – Factori de risc
Sexul: Femeile sunt mai predispuse decat barbatii sa faca pietre la fiere. Estrogenul poate favoriza aparitia pietrelor.
Ereditatea: intr-o familie cu un istoric in ceea ce priveste pietrele la fiere, este posibil ca si urmasii sa aiba aceasta afectiune.
Varsta: Persoanele peste 40 de ani sunt predispuse pietrelor la fiere.
Greutate: persoanele supraponderale sau obeze sunt mai predispuse la aparitia pietrelor la fiere.
Dieta: persoanele cu o dieta bogata in carbohidrati, paine alba, dulciuri, prezinta un risc crescut de a dezvolta pietre la fiere. De asemenea, persoanele cu boala Crohn si cei cu rezistenta la insulina au risc crescut de probleme cu fierea.
Criza de fiere – Complicatii
Blocajele prelungite ale canalului biliar pot conduce la o serie intreaga de complicatii: infectii ale vezicii biliare, ale canalului biliar sau ale ficatului. Una dintre cele mai comune complicatii este colecistita.
Blocarea canalului biliar poate duce la inflamarea pancreasului, pancreatita punand in pericol chiar viata pacientului.
Criza de fiere – Diagonistic si tratament
Un gastroenterolog va cere istoricul medical, teste de laborator si examene imagistice (ecografie, tomografie computerizata, RMN) pentru a se vedea situatia pietrelor la fiere.
Tratamentul pentru pietre la fiere este de natura chirurgicala. De cele mai multe ori medicii aleg indepartarea vezicii biliare (Colecistectomie)
Sursa: healthline.com
Imagine de Holger Langmaier de la Pixabay