Un studiu al starii emotionale a populatiei recent realizat a stabilit ca astazi suntem mai tristi, nervosi si mai stresati stresati decat am fost vreodata in ultimii in 15 ani.
Motive avem destule: pandemia de Covid-19, razboiul din Ucraina, inflatia, cutremurul din Turcia sau milioanele de concedieri pe care marile companii le-au anuntat fara nicio remuscare.
Pe de alta parte, acelasi studiu prezinta concluzii la fel de surprinzatoare privind procentul din populatie care considera ca se afla in cea mai buna perioada din ultimii 13 ani: un procent uimitor de 60%.
Cum e posibil ca ambele statistici sa fie simultan adevarate?
Gasim raspuns la aceasta intrebare daca ne indreptam atentia catre elementul comun pe care ambele categorii din populatie il au in comun: nivelul de stres la care suntem supusi.
Stresul reprezinta raspunsul natural al organismului nostru la diversi stimuli externi perceputi ca pericol. Acesta se manifesta prin secretia unui hormon numit epinefrina (adrenalina). Mecanismul de aparare a organismului in fata unui element de stres se regaseste in literatura de specialitate sub numele de “lupta sau fugi”.
Exista multiple avantaje si dezavantaje ale prezentei adrenalinei in organism. Ceea ce face ca adrenalina sa devina dintr-un hormon pozitiv unul negativ este timpul, mai exact cat timp ramane in corp.
Pe durata scurta (cateva minute), stresul:
Imbunatateste nivelul de performanta si concentrare
Creste nivelul de motivatie
Pregateste organismul pentru a reactiona la un pericol imediat (puls ridicat, respiratie accelerata si tensiune musculara).
Pe durate lungi de timp (ore, saptamani sau chiar luni), stresul poate provoca:
Dureri de cap
Probleme digestive
Lipsa energiei, a concentrarii si a motivatiei
Dezechilibre in alimentatie
Cresterea consumul de alcool si tutun
Prezenta anxietatii si a insomniei
Persistenta starii de stres pentru perioade lungi (stresul cronic) determina inflamatie cronica a tesuturilor interne si, ulterior, afectiuni cronice precum obezitatea, boli cardiace, depresie sau chiar cancer.
Citește continuarea pe PUTEREA.RO