Alimentele fermentate capata din ce in ce mai multa simpatie si intra in categoria probioticelor. Poti utiliza alimente fermentate pentru a stimula popularea intestinelor cu bacterii benefice si contribuie astfel la un sistem digestiv sanatos. Iar un sistem digestiv sanatos inseamna un sistem imunitar bun si o stare buna a aparatului cardiovascular.
Intestinele sunt cea mai mare parte a sistemului imunitar, asa ca este foarte important sa stii ce alimente ii fac cel mai bine, mai ales ca traim intr-o lume extrem de poluata si suntem bombardati din toate partile cu tot felul de chimicale.
Ce sunt alimentele fermentate
Lacto-fermentatia este un proces prin care microorganismele “sparg” proteinele si carbohidratii din alimentate, rezultand acid lactic, enzime, vitamina, omega-3, probiotice. Fermentatia naturala face alimentele digerabile.
De ce sa mananci alimente fermentate
Alimentele fermentate sunt foarte sanatoase pentru ca introduc in organism bacterii sanatoase care reechilibreaza flora intestinala, ajutand astfel la imbunatatirea tranzitului intestinal si intarind sistemul imunitar.
Alimentele fermentate contribuie la absorbtia nutrientilor din celelalte alimente pe care le mancam, adaugand propriile beneficii, precum Vitamina B (in special B12), acizi grasi omega-3, enzime si acid lactic.
In plus, lacto-fermentatia permite pastrarea pe perioade mai lungi a alimentelor, fara pierderea proprietatilor acestora.
Top alimente fermentate
– iaurt sau kefir: citeste cu atentie eticheta, astfel incat acestea sa nu aiba adaos de zahar. Daca vrei sa eviti lactatele traditionale, opteaza pentru iaurtul de cocos.
– varza murata: este usor de preparat si nu ai nevoie decat de varza, apa si sare.
– muraturi: aproape toate legumele se pot pune la murat, iar rezultatul este delicios.
Iata aici cateva retete delicioase de muraturi.
– sos de peste: este facut din peste pasat, la care s-a adaugat sare. Evita conservele din comert intrucat acestea sunt procesate mecanic si chimic, si mai putin fermentate natural.
– otet: fie ca e din vin, fie ca e din cidru, otetul este obtinut prin fermentare.
– unt de casa si branza de casa: facute din lapte batut si/sau smantana.
La acestea mai poti adauga retete exotice, realizate din soia, celebre in bucatariile asiatice: miso, tempeh, kimchi.
Cand te-ai hotarat sa consumi alimente fermentate, nu exagera. Permite-i organismului sa se obisnuiasca cu ele, unul cate unul.
Aceste DOUĂ ZODII respiră UȘURATE după ULTIMA SuperLună plină până în octombrie 2025
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025