Ce trebuie sa stii despre sindromul metabolic. Afla cum sunt afectate femeile
Sindromul metabolic este un termen folosit mai mult in lumea medicala, la simpozioane si in revistele de specialitate. Cu toate acestea, sindromul metabolic este un subiect despre care trebuie sa stii mai multe caci multi oameni sufera din aceasta cauza.
“Femeile cu varste cuprinse intre 20 si 39 de ani incep sa prezinte simptome de sindrom metabolic, iar numarul este in crestere cu aproximativ 25% fata de datele din 2003”, avertizeaza dr. Aruna D. Pradhan, profesor la Facultatea de medicina din cadrul Harvard.
Sindromul metabolic creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si a diabetului.
Cum stii daca ai sindrom metabolic
Verifica-ti permanent “parametrii” de functionare normala a organismului.
- Tensiune arteriala sa nu fie mai mare de 130/85 mmHg
- Circumferinta taliei masoara mai mult de 89 cm la femei si 102 cm la barbati
- Nivelul glucozei este mai mare de 100 mg/dL
- Nivelul colesterolului bun este mai mic de 50 mg/dL (40 mg/dL pentru barbati)
- Nivelul trigliceridelor este mai mare de 150 mg/dL.
Te mai poate interesa si: Beneficii scorțișoară. Ce spune nutriționistul Gianluca Mech!
De ce trebuie sa te ingrijorezi?
Nu mai este nevoie sa spunem ca un nivel mare al tensiunii arteriale, al gliceimiei si o talie care nu mai este de mult de viespe cresc riscul aparitiei unor boli periculoase. “Sindromul metabolic prevesteste o multime de rele. Este semnul ca sistemul incepe sa cedeze”, avertizeaza dr. Pradhan.
De ce sunt afectate mai mult femeile decat barbatii?
Potrivit dr. Pradhan, dupa instalarea menopauzei, femeile incep sa se ingrase, iar distribuirea grasimilor in organism se modifica. Nivelul estrogenului scade, iar femeile acumuleaza grasimi periculoase in jurul abdomenului. Grasime multa pe abdomen inseamna risc crescut de infarct. Femeile sunt mai predispuse decat barbatii riscului de sindrom metabolic deoarece barbatii nu se confrunta cu dezechilibre hormonale.
Cum scazi riscul?
Cel mai simplu mod de a scadea riscul de sindrom metabolic este sa mananci sanatos si sa faci mai multa miscare. De asemenea, ar trebui crescut nivelul colesterolului bun si sa scazi nivelul LDL si al trigliceridelor.
Psihologii sunt de parere ca o buna imagine de sine contribuie, de asemenea, la scaderea riscului de aparitie a sindromului metabolic. Dr. Rebecca Pearl, profesor de psihologie si psihiatrie la Facultatea de medicina din cadrul Universitatii din Pennsylvania, atrage atentia ca o imagine de sine scazuta creste nivelul cortizolului in organism si, implicit, inflamatiile, ceea ce creste apetitul si riscul de a consuma alimente nesanatoase, cu multe calorii, ceea ce, duce, in final, la ingrasare. Apare, asadar, un cerc vicios din care este greu sa mai iesi. De aceea, atunci cand ai o imagine de sine buna, rezultatele unui regim sanatos de viata sunt mai bune.
Nu rata nici: Vrei sa slabesti? Afla cum te ajuta mierea si scortisoara
Sursa: oprah.com
Image by PublicDomainPictures from Pixabay
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!