Prin termenul de adenomioza intelegem fenomenul in care glandele endometriale patrund in stratul superior al uterului, in miometru (responsabil pentru contractia uterina).
Ca atare, ciclurile menstruale sunt dereglate, iar femeile elimina in timpul sangerarilor menstruale o mare cantitate de sange, la care se adauga si dureri de intensitate marita in timpul ciclului menstrual.
In termeni clinici, simptomele de mai sus poarta numele de hipermenoree si dismenoree si pot aparea simultan sau nu pot aparea deloc.
De fapt, se estimeaza ca 3 din 10 femei care sufera de adenomioza nu au niciun simptom, in timp ce 2 din 10 resimt ambele simptome la intensitati diferite.
In ceea ce priveste fiziopatologia bolii, cele doua simptome apar pe fondul contractiei incomplete a muschilor netezi ai miometrului: atat sangerarile, cat si durerile, sunt exacerbate de patrunderea insulelor endometriale in miometru (stratul muscular al uterului, situat, de la interior spre exterior, intre endometru si perimetru), acolo unde impiedica contractia.
Citeste restul articolului pe Demoiselle.ro