Ce trebuie sa stie femeile despre hormoni, din copilarie pana la menopauza
Unul dintre stereotipurile des intalnite este femeia portretizata ca o creatura aflata la mila hormonilor. Nu incape indoiala ca hormonii sunt foarte importanti si ca influenteaza, insa nu trebuie sa devii sclavul lor.
Iata ce trebuie sa stie femeile despre hormoni, din copilarie pana la menopauza.
Hormoni feminini – Copilarie
Hormonii nu incep sa actioneze la pubertate, asa cum se crede. Bebelusii (baieti sau fetite) pot avea sanii usor mariti, si chiar pot aparea semne de lactatie, gratie hormonului estrogen care trece din corpul mamei in cel al micutilor, prin placenta. Aceasta problema dispare de la sine in cateva saptamani de la nastere, insa la fetite sanii se pot mari din cand in cand in primii doi ani de viata, gratie propriilor hormoni care influenteaza tesutul mamar.
Hormoni feminini – Pubertate
La pubertate, hormonii incep sa-si faca simtita si mai bine prezenta. Sanii incep sa creasca si iau forma sanului de adult. Creste parul de la axila si cel pubian, cel mai probabil va aparea si menstruatia. Procesul de crestere incepe sa scada. La multe fetite pot aparea probleme de adaptare la noile transformari, trecerea de la copilarie la adolescenta fiind mai dificila pentru ele. Hipotalamusul stimuleaza productia de hormoni la fiecare 90 de minute. Aceasta activitate produce reactii in lant: glanda pituitara produce la randul ei alti hormoni care stimuleaza ovarale sa elibereze alte tipuri de hormoni.
Citeste si: 10 lucruri pe care femeile ar trebui sa le stie despre hormoni
Hormoni feminini – Perioada fertila
Cei mai importanti hormini produsi de ovare sunt hormonii sexuali – estrogen si progesteron. Ovarele produc si testosteron. Estrogenul stimuleaza dezvoltarea sanilor si maturizarea aparatului genital (vagin, uter, trompe uterine). Testosteronul ajuta la dezvoltarea muschilor si la cresterea oaselor. Toti acesti hormoni contribuie la reglarea ciclului menstrual, fiecare dintre ei urmandu-si propria evolutie de urcusuri si coborasuri, in functie de etapa in care se afla femeia. Cand ovulul este matur, el este eliberat si incepe calatoria prin trompele uterine. Daca ovulul nu este fertilizat, nivelul estrogenului si al progesteronului produse de ovare scade. Fara suportul acestor hormoni, captuseala uterului, pregatita pentru primirea ovulului fecundat, se curata, rezultand menstruatia.
Citeste continuarea: 1 2
3 ZODII testate de UNIVERS în săptămâna 16-22 decembrie 2024
Faza lunii când te-ai născut. Cum se calculează și ce spune despre viața ta