Ce trebuie sa mananci daca ai GUTA si ce alimente sa EVITI
Credit foto: Imagine de Bruno de la Pixabay
Recomandari
Iata care sunt recomandarile in ceea ce priveste alimentele si suplimentele indicate daca suferi de guta.
- Legume bogate in purina: Studiile au arata ca legumele bogate in purina nu cresc riscul de guta. Legumele bogate in purina sunt sparanghel, spanac, mazare, conopida, ciuperci si linte.
- Organe si fructe de mare: EVITA alimente precum organele (ficat, rinichi etc.), precum si pestele si fructele de mare cu un continut mare de purina (sardine, hering, midie, crap, batog, macrou si ton).
- Alcool: Metabolizarea alcoolului din organism creste productia de acid uric, iar alcoolul contribuie la deshidratare, ceea ce creste intensitatea durerilor cauzate de guta.
- Vitamina C: Vitamina C ajuta la miscorarea nivelul de acid uric. Cere sfatul medicului cu privire la doza zilnica recomandata pentru tine, in functie de dieta si medicamentatia curenta.
- Cafea: Unele studii au scos la iveala faptul ca un consum moderat de cafea reduce riscul de guta. Consumul de cafea nu este recomandat in cazul altor boli asociate. Cere sfatul medicului daca ai voie cafea si in ce cantitate.
- Cirese: Studiile releva faptul ca ciresele sunt asociate reducerii riscul aparitiei gutei.
Te mai poate interesa: Colesterol marit? 9 alimente pe care ar trebui sa le mananci
Acum sunt citite aceste articole