Tensiunea arteriala normala are valori cuprinse intre 100/130 mm coloana de mercur (Hg) si 85 mmHg. Afla, in randurile urmatoare, ce trebuie sa faci cand ai tensiunea mare, adica atunci cand valorile ei depasesc 140 mmHg cu 90 mmHg.
120/80 pana la 139/89 reprezinta pragul de prehipertensiune. Asta inseamna ca, daca ai ajuns aici, se impun masuri urgente pentru prevenirea hipertensiunii arteriale. Hipertensiunea arteriala nu este o boala ce poate fi tratata o data pentru totdeauna sau doar periodic. Odata instalata, tratamentul va trebui administrat toata viata.
Simptomele hipertensiunii
Hipertensiunea este o afectiune des intalnita care, din pacate, creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, infarctului miocardic, accidentului vascular cerebral, insuficientei cardiace, bolii arteriale periferice, bolilor renale sau dementei vasculare.
Principalele simptome ale hipertensiunii sunt: dureri de cap, durere in piept, ameteala, greata, respiratie sacadata, sangerari nazale, transpiratie abundenta, tulburari de vedere, prezenta sangelui in urina.
Cele mai multe dintre simptome apar, insa, atunci cand tensiunea are valori foarte crescute. De aceea este extrem de important sa-ti monitorizezi regulat tensiunea si sa te adresezi medicului cardiolog atunci cand valorile ei sunt mari sau cand te confrunti cu simptomatologia descrisa mai sus.
Monitorizarea la domiciliu a tensiunii arteriale este de ajutor in ceea ce priveste tratamentul pe care ti l-a prescris medicul, intrucat iti arata daca medicatia are efect sau trebuie schimbata. Se urmaresc doua sau trei citiri ale tensiunii arteriale dimineata si doua sau trei citiri seara, de cateva ori pe saptamana.
Citeste si despre: Tensiune arteriala mare? Aceste 8 alimente scad tensiunea arteriala. Tu le mananci?
Ce trebuie sa faci cand ai tensiunea mare
Odata ce ai primit diagnosticul de hipertensiune, trebuie sa stii ca va trebui sa-ti tii permanent tensiunea sub control pentru a nu dezvolta complicatiile pe care le-am enumerat mai sus. Iata ce trebuie sa faci cand ai tensiunea mare:
- Adopta o dieta saraca in sare, zahar si in grasimi saturate si trans si bogata in fructe, legume, cereale integrale, produse fara grasime si lactate cu procent mic de grasime, fasole, carne de pui fara piele si peste;
- Fa cel putin 30 de minute de sport pe zi, de trei ori pe saptamana. Asta poate insemna chiar si o plimbare in pas alert;
- Renunta la fumat;
- Redu consumul de alcool;
- Mentine-ti greutatea corporala in parametri normali;
- Evita stresul cu ajutorul tehnicilor de relaxare. Respiratia corecta ajuta la relaxarea sistemului nervos si scade tensiunea arteriala. Respiratia corecta este cea abdominala (diafragmatica), nu cea toracica pe care o folosim cu toti;
- Odihneste-te suficient, cel putin sapte ore pe noapte.
Exista numeroase studii care au aratat faptul ca prin coenzima Q10 se poate reduce presiunea sanguina. Aceasta substanta ajuta la dilatarea vaselor de sange. Intreaba-ti medicul curant daca este indicat sa iti administrezi un astfel de supliment.
Nu rata nici: NU vei mai avea niciodata probleme cu TENSIUNEA ARTERIALA daca folosesti aceasta mixtura
Imagine de Alterio Felines de la Pixabay
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!