Nutraceuticele sunt un termen generic larg, folosit pentru a descrie orice produs derivat din surse alimentare cu beneficii suplimentare pentru sănătate. Termenul „nutraceutic” combină cele două cuvinte „nutrient”, care este o componentă alimentară hrănitoare, și „farmaceutic”, care este un medicament. Numele a fost inventat în 1989 de Stephen DeFelice, fondator și președinte al Fundației pentru Inovație în Medicină, o organizație americană cu sediul în Cranford, New Jersey.
Nutraceuticele naturale sunt recunoscute datorită beneficiilor lor nutriționale, împreună cu efectele terapeutice. Produsele nutraceutice pot fi considerate terapii biologice nespecifice utilizate pentru a promova bunăstarea generală, a controla simptomele și a preveni procesele maligne.
În ultimii ani, nutraceuticele au atras un interes datorită potențialelor lor efecte nutriționale, de prevenție. Aceste produse ar putea avea un rol într-o multitudine de procese biologice, inclusiv apărarea antioxidantă, proliferarea celulară, expresia genelor și protejarea integrității mitocondriale. Prin urmare, nutraceuticele pot fi utilizate pentru a îmbunătăți sănătatea, a preveni bolile cronice, a amâna procesul de îmbătrânire și, la rândul lor, pentru a crește speranța de viață sau pur și simplu pentru a susține funcțiile organismului. Aceste produse sunt considerate surse sănătoase pentru prevenirea bolilor care pun viața în pericol, cum ar fi diabetul, tulburările renale și gastrointestinale, precum și diferite infecții.
O gamă largă de nutraceutice s-a dovedit a avea roluri importante pentru imunitate. Nutraceuticele prezintă, de asemenea, indicații de modificare a bolilor legate de stresul oxidativ, inclusiv alergii, boala Alzheimer, boli cardiovasculare, cancer, afecțiuni oculare, boala Parkinson și obezitate, potrivit unui studiu.
Piața globală a nutraceuticelor a fost evaluată la 348 de miliarde de dolari în 2024 și se preconizează că va ajunge la 668 de miliarde de dolari până în 2033. Această creștere este susținută de cererea tot mai mare de produse precum batoanele proteice, gustările fortificate și înlocuitorii de mese. Organizația Mondială a Sănătății estimează că peste 1 miliard de persoane erau obeze în 2023, în timp ce diabetul afectează peste 537 de milioane de adulți la nivel global – cifre care se așteaptă să crească constant în următorii ani. Această povară tot mai mare intensifică cererea de soluții proactive de sănătate, precum suplimentele alimentare. Printre nutraceuticele consumate, berberina a atras atenția pentru capacitatea sa, susținută științific, de a reduce semnificativ nivelul glicemiei à jeun, fără a crește riscul de hipoglicemie, ceea ce o face o opțiune promițătoare în gestionarea diabetului. Nutraceuticele devin din ce în ce mai importante pentru rutinele de sănătate holistice, oferind beneficii preventive pentru o mulțime de boli.
Foto: Pexels
