Vizitele regulate la cabinetul medicului stomatolog sunt extrem de importante. si asta pentru ca nu doar dantura e vizata. Dentistii pot descoperi, dupa aspectul cavitatii bucale, afectiuni interne destul de grave.
De multe ori, trecem cu vederea sangerarile gingiilor. Dar, cercetatorii irlandezi, de la Universitatea din Bristol, au ajuns la concluzia ca dantura neingrijita, gingiile sangerande si igiena necorespunzatoare pot constitui puncte de plecare pentru aparitia afectiunilor cardiovasculare. Explicatia oamenilor de stiinta ar fi ca gingiile care sangereaza permit bacteriilor sa patrunda in vasele de sange, unde sporesc activitatea componentelor care servesc la coagularea sangelui. Prin urmare, fluxul sanguin va fi impiedicat, in timp, astfel crescand riscul aparitiei afectiunilor cardiace. Pe de alta parte, specialistii din Noua Zeelanda au descoperit ca exista legaturi stranse intre igiena orala si arteroscleroza. Asa-numitele „proteine de stres”, produse de inflamatii, toxine, lipsa de oxigen sau de apa, pot face ca globulele albe sa se acumuleze in artere, ducand la arteroscleroza.
Stomacul „macina” dintii
Periajul dentar, dupa fiecare masa, joaca un rol important pentru sanatate. De fiecare data cand dintii intra in contact cu o substanta acida, se simt atacati. Prin urmare, smaltul pierde minerale. Noroc cu saliva, care reuseste sa infrunte atacul acid asupra dintilor! Numai ca, la atacuri repetate, saliva nu mai reuseste sa faca fata si, cu timpul, suprafata dintilor se erodeaza. Pe langa mancare, si acidul gastric contribuie la erodarea dintilor. Acesta patrunde in gura prin esofag, mai ales la persoanele care sufera de reflux gastric sau la cele care se confrunta cu stari de voma dese. in general, o dantura tocita tradeaza tulburari de alimentatie grave, care implica provocarea voita a vomei, cum ar fi bulimia sau anorexia. si alcoolicii au aceeasi problema.
Tratamentul de lunga durata cu medicamente pe baza de hormoni, precum anticonceptionalele, are partea lui de vina la aparitia problemelor dentare. in plus, exista studii care demonstreaza ca bolile gingiilor pot cauza nasterea prematura. in timpul sarcinii, nivelul progesteronului creste considerabil, din luna a doua, pana in a opta si poate cauza gingivita. Ori aceasta afectiune, netratata, evolueaza intr-o boala mult mai serioasa, parodontita, care duce la pierderea dintilor. si nivelul crescut de insulina, cauzat, in mare parte, de diabet, duce la erodarea danturii, la imbolnavirea gingiilor si la aparitia aftelor si a senzatiei de gura uscata. De asemenea, problemele dentare duc la infertilitatea masculina.
Citeste mai multe pe CAPLIMPEDE.RO.
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!