Ce se întâmplă în corpul nostru atunci când consumăm alcool? Efectele consumului de alcool asupra sănătății
În general, lumea corelează consumul moderat de alcool, cu starea euforică pe care acesta o provoacă la scurt timp după consum. Dar în general nu se ia în considerare faptul că acesta vine cu un preț, plătit chiar de sănătatea noastră.
De obicei, posibilele efecte negative resimțite din cauza consumului de alcool, sunt puse pe seama mahmurelii. Aceste simptome pot fi: dureri de cap și de stomac, greață, sete, sensibilitate la lumină, amețeli, letargie, diaree și uneori chiar și tulburări psihice precum depresia. Mahmureala afectează mai puternic femeile comparativ cu bărbații pentru că ficatul bărbaților procesează și descompune mai rapid alcoolul, dar din păcate, cam la acest aspect se limitează cunoştinţele noastre şi de multe ori, ignorăm ceea ce se întâmplă cu adevărat în corpul nostru.
Alcoolul, fiind o neurotoxină (substanță toxică pentru creierul nostru) poate produce daune permanente în corpul nostru, în cazul în care concentrația acestuia în sânge depășește un prag limită. Concentraţia alcoolului în sânge poate fi influenţată de mai mulţi factori precum sexul consumatorului şi masa corporală a acestuia, dar și de conținutul stomacului când alcoolul este consumat (pe stomacul gol sau după masă).
Consumul de alcool este puternic contraindicat în combinație cu medicamentele, mai multe pe acest subiect puteți citi în articolul meu despre interacțiunile medicamentoase posibile.
Dar ce se întâmplă de fapt la nivelul organelor noastre când consumăm alcool?
Cavitatea bucală
Cavitatea bucală nu este aproape deloc afectată de alcool, deoarece acesta trece prin cavitatea bucală foarte repede, ajungând în stomac. Enzimele din salivă care l-ar putea descompune, nu apucă să își facă treaba. StomaculÎn stomac, alcoolul (etanolul) este descompus de o enzimă care îl transformă în acetaldehidă, o substanţă extrem de toxică pentru organism, care mai apoi este eliminată de către ficat. Din cauza acetaldehidei apar simptomele precum creşterea pulsului, transpiraţia, înroşirea feţei, greţurile şi voma.
Ficatul
Ficatul este responsabil de cea de-a doua parte a descompunerii alcoolului. De reţinut este faptul că, indiferent de cât de mult alcool se consumă, ficatul nu poate metaboliza decât o anumită cantitate pe oră. În plus, viteza metabolismului este diferită de la individ la individ şi este influenţată de sexul consumatorului şi de cantitatea de alimente pe care acesta o are în stomac. În cazul în care cantitatea de alcool este mai crescută decât valoarea maximă pe care o poate metaboliza ficatul, pot apărea pierderi de memorie, pierderea cunoștinței sau în cazuri extreme chiar moartea.Citeste continuarea pe SFATFARMA.
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!