Ce se ascunde în spatele durerilor de dinți. 10 cauze explicate de medicul stomatolog Adrian Mina - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Ce se ascunde în spatele durerilor de dinți. 10 cauze explicate de medicul stomatolog Adrian Mina

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Ce se ascunde în spatele durerilor de dinți. 10 cauze explicate de medicul stomatolog Adrian Mina
Ce se ascunde în spatele durerilor de dinți

Durerea de dinți este extrem de neplăcută și creează o senzație maximă de disconfort. Mulți oameni se confruntă la un moment dat cu acest tip de durere, uneori nereușind să își dea seama care este cauza. Medicul stomatolog Adrian Mina dezvăluie care sunt posibilele cauze ale durerilor de dinți, dar ne spune și când este recomandat să apelăm la ajutor specializat.

„Dacă simțiți o ușoară durere la nivelul gingiilor sau o durere bruscă de dinți, nu sunteți singur. Sondajele arată că aproximativ 22% dintre adulți au suferit dureri de dinți, gingii sau maxilar în ultimele șase luni.

Două dintre cele mai probabile explicații sunt că ați dezvoltat hipersensibilitate dentară. Sau aveți o leziune carioasă ce a provocat o afecțiune pulpară care se manifestă cu dureri variabile în funcție de stadiul evolutiv. Vestea bună este că cele mai multe cauze ale disconfortului brusc al dinților sunt ușor de tratat de către medicul dentist”, spune medicul stomatolog Adrian Mina.

Medicul stomatolog Adrian Mina ne oferă explicații și 10 motive posibile pentru care dinții ar putea să provoace durere și când să consultați un medic.

1. Expunere la căldură sau frig extrem

Hipersensibilitatea dentară este cauzată de smalțul abrazat sau de terminațiile nervoase din canaliculele dentinare. Când mâncați sau beți produse cu o temperatură extrem de scăzută sau ridicată, este posibil să simțiți o durere bruscă, intensă, ascuțită.

2. Retracția gingivală

Gingiile reprezintă stratul de țesut moale care acoperă osul ce-i servește drept suport. Odată cu înaintarea în vârstă, pe fondul fenomenelor de involuție, osul și gingia se retrag și coroanele clinice apar mai lungi. Totodată, afecțiunile parodonțiului, ca urmare a inflamației, duc la formarea pungilor parodontale adevărate și la retracții gingivale.

Aceste retracții lasă rădăcinile dinților expuse și pacienții pot resimți o durere moderată sau intensă provocată de diverși factori mecanici, chimici și termici. Stratul care acoperă rădăcina, cementul, nu poate oferi aceeasi protecție ca smalțul și ca urmare este mai vulnerabil la apariția leziunilor carioase, implicit a durerii”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

3. Eroziunea smalțului

Marea majoritate a pacienților, din experiența mea clinică, are o formă de hipersensibilitate dentinară care le provoacă disconfort atunci când mănâncă. Acest tip de sensibilitate poate fi cauzat de consumul unei diete extrem de acide, de periajul intempestiv și de alți factori.

Drept urmare, smalțul care vă acoperă și vă protejează dinții începe să se abrazeze și nu este înlocuit. Dentina rămâne descoperită împreună cu terminațiile nervoase. Acest lucru poate duce la dureri ascuțite, intense.

Citeste si: 6 mesaje pe care dintii ti le transmit prin durere

4. Leziunile carioase

Leziunile carioase ar putea fi motivul pentru care dinții au început brusc să deranjeze. Odată ce leziunea începe să progreseze către camera pulpară, este posibil să începeți să experimentați dureri la nivelul dintelui”, arată medicul stomatolog Adrian Mina.

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 19/04/2022