Ai sindrom metabolic? Din păcate, această afecțiune crește foarte mult riscul de a dezvolta diabet, boli de inimă sau accident vascular cerebral, dar partea bună este că stilul de viață te ajută să diminuezi această posibilitate. Așadar, dacă ești diagnosticat cu sindrom metabolic, este important să faci anumite schimbări în viața ta, pentru a reduce riscul unor complicații. Hipertensiunea arterială este unul dintre constituenții principali ai sindromului metabolic.
Ce înseamnă, de fapt, hipertensiunea arterială? Este caracterizată prin valori crescute repetate ale tensiunii atât sistolice, cât și diastolice, adică valori mai mari decât cele considerate optime. Iată mai multe informații despre factori de risc, simptome, dar și complicații care pot apărea atunci când vorbim despre hipertensiune arterială.
Tensiunea arterială se măsoară în milimetri de mercur (mm Hg), cu ajutorul tensiometrelor electronice, iar atunci când vrei să afli care este tensiunea înregistrată, trebuie să ai în vedere cele două valori: numărul de sus, numit presiune sistolică (PAS), care măsoară presiunea din artere atunci când inima bate și numărul de jos, numit presiune diastolică (PAD), care măsoară presiunea din artere între bătăile inimii.
Așadar, un nivel optim al tensiunii arteriale este mai mic de 120/80 mm Hg. O tensiune normală este indicată de valori mai mici decât 130/80-84 mm Hg, devenind o tensiune normal-înaltă la 130-139/85-89 mm Hg. Vorbim despre hipertensiune arterială de grad I de la 140-159/ 90-99 mm Hg. Atunci când valorile sunt mai mari decât 180/110 mm Hg intervine hipertensiunea arterială de gradul III, adică severă.
Majoritatea persoanelor cu hipertensiune arterială nu au niciun simptom sau nu le conștientizează. Cu toate acestea, este important de știut că printre simptomele hipertensiunii arteriale se numără următoarele:
- cefalee (durere de cap)
- amețeală
- acufene (țiuituri în urechi)
- stări de confuzie
- sângerări nazale
- oboseală
- bătăi cardiace neregulate
Chiar și așa, verificarea tensiunii arteriale rămâne cea mai bună modalitate de a afla dacă ai sau nu tensiune arterială crescută.
Dacă ai sindrom metabolic, este bine să îți cunoști corpul și să ai mai multă atenție pentru a-ți menține tensiunea arterială în parametri optimi. Ei bine, poți face în viața ta anumite schimbări pentru a reduce riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.
- Menținerea unei greutăți optime
Excesul de greutate sau obezitatea crește riscul de hipertensiune arterială. Trebuie să alegi alimente sănătoase și să faci activități fizice regulate
- Consum preponderent de alimente neprocesate sau minim procesate
- Reducerea consumului de sodiu
- Reducerea consumului de alcool
- Renunțarea la fumat
Consumul de tutun crește tensiunea arterială și te expune unui risc mai mare de atac de cord și accident vascular cerebral
- Adoptarea unui stil de viață activ
În general, adulților li se recomandă aproximativ 30 de minute de mișcare pe zi. Așadar, indiferent dacă e vorba de mers pe bicicletă sau mers pe jos, asigură-te că ți-ai pus tot corpul în mișcare
- Determinarea periodică a presiunii arteriale
Pe lângă toate aceste lucruri, stresul este un factor-cheie al hipertensiunii arteriale. Când ești stresat, corpul tău se simte ca și cum s-ar afla într-o continuă luptă. Conform studiilor efectuate de specialiști, stresul poate provoca o creștere abruptă a tensiunii arteriale și te poate îmbolnăvi.
Foto: Pixabay
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!