Detartrajul este tehnica prin care sunt inlaturate tartrul si placa bacteriana de pe suprafata dintilor. Afla, in cele ce urmeaza, ce sa nu faci dupa detartraj pentru a nu compromite rezultatul si pentru a nu-ti provoca disconfort.
Procedura trebuie repetata regulat, dar nu mai mult de o data, maximum de doua ori pe an. Desigur, medicul stomatolog este cel care trebuie sa stabileasca frecventa procedurii.
Cum decurge detartrajul dentar
Cele mai multe cabinete stomatologice folosesc, in procesul de inlaturare a placii bacteriene, un aparat cu ultrasunete, care indeparteaza cea mai mare parte dintre depuneri. Resturile de depuneri, care nu pot fi eliminate, sunt curatate de catre medic cu instrumente manuale.
Dupa inlaturarea tartrului, stomatologul iti va face un periaj profesional, al carui rol este acela de a indeparta petele si de a da stralucire danturii.
Te mai poate interesa: Cum sa faci detartraj la tine in casa. Iata cum sa elimini tartrul si placa de pe dinti
Ce sa nu faci dupa detartraj
In cele doua-trei zile care urmeaza acestei proceduri, dintii sunt mai sensibili decat de obicei. Prin urmare, va trebui sa respecti cateva reguli pentru a diminua la maximum senzatia de disconfort si pentru a nu compromite rezultatul procedurii. Iata, asadar, ce sa nu faci dupa detartraj:
- Daca esti fumator, incearca doua-trezi zile sa renunti la acest obicei. In caz contrar, smaltul dintelui se va ingalbeni mult mai repede decat de obicei;
- Evita consumul alimentelor care potenteaza sensibilitatea dintilor. Este vorba despre cele dulci, acre, fierbinti sau foarte reci;
- Ca tot suntem la alimente, evita-le si pe cele care coloreaza smaltul dintilor: cafea, ceai, ciocolata, ketchup si altele care contin pigmenti;
- Evita, de asemenea, alimentele care necesita mestecare indelungata, cum ar fi fructele confiate;
- Renunta, pentru cateva zile, la consumul de alimente care raman printre dinti, precum nuci, chipsuri, migdale, seminte;
- Totodata, evita apa carbogazoasa si sucurile carbogazoase. Acestea contin acid citric si fosforic, care slabesc smaltul, ceea ce predispune dintele la formarea cariilor.
Acum ca ai aflat ce sa nu faci dupa detartraj, vezi si ce este bine sa faci pentru a pastra cat mai mult rezultatele obtinute.
Recomandari pentru evitarea formarii tartrului
Pentru a preveni formarea rapida a tartrului, tine seama de urmatoarele recomandari. Sunt usor de urmat si, in scurt timp, vor deveni rutina:
- Spala-te pe dinti de cel putin doua ori pe zi, dimineata si seara. Alege o periuta cu capatul mic și rotund, cu peri moi, ce permite patrunderea in toate zonele cavitatii bucale. O alternativa si mai eficienta este periuta de dinti electrica;
- Utilizeaza ata dentara. 80% dintre depuneri se formeaza in santurile interdentare si in cele aflate pe suprafata dintilor. Utilizarea atei dentare dupa fiecare masa permite inlaturarea resturilor de mancare, care contribuie la formarea tartrului si a placii bacteriene;
- Utilizeaza apa de gura bogata in fluor. Atentie! Nu-ti clati gura imediat dupa ce ai realizat periajul dentar, pentru ca apa de gura va indeparta tot fluorul ramas de la pasta de dinti. De asemenea, dupa ce ai utilizat apa dentara, va trebui sa nu consumi nimic timp de 30 de minute.
Cu siguranta cea mai importanta recomandare in ceea ce priveste sanatatea dentara este cea referitoare la vizitarea regulta a medicului stomatolog, de preferat de doua ori pe an.
Imagine de aleksandra85foto de la Pixabay
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?