Ce riști dacă nu folosești ața dentară. Medicul stomatolog Adrian Mina ne explică pericolele! - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Ce riști dacă nu folosești ața dentară. Medicul stomatolog Adrian Mina ne explică pericolele!

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Ce riști dacă nu folosești ața dentară. Medicul stomatolog Adrian Mina ne explică pericolele!
ața dentară

Nu este suficient să ne curățăm dantura doar cu periuța de dinți. În acest mod doar 40% din suprafața dentară este curățată, iar resturi de mâncare minuscule rămân între tinți și la nivelul gingiilor și duc la apariția celor mai des întâlnite probleme de sănătate orală. De aceea este necesar să folosim și ața dentară de fiecare dată când ne curățăm dinții. Medicul stomatolog Adrian Mina explică ce pericole apar atunci când nu procedăm astfel.

În urma unui sondaj privind măsurile de sănătate, doar 28% dintre oameni par că folosesc ața dentară de cel puțin cinci ori pe săptămână. Atunci când igiena orală nu este completată de folosirea aței dentare, 40% din suprafețele dinților rămân necurățate.

Se acumulează plăca bacteriană

„Cu toții am auzit despre placa bacteriană – acel film pe care îl poți simți acumulându-se pe dinți. Scopul principal al folosirii aței dentare este îndepărtarea plăcii din locurile greu accesibile unde periuța dentară nu pătrunde. Placa găzduiește milioane de bacterii și, atunci când nu este îndepărtată în mod regulat prin periaj și ață dentară, provoacă apariția leziunilor carioase și boli ale gingiilor.

Placa se poate acumula pe suprafețele dinților, de-a lungul șanțului gingival și între dinți. Periajul poate ajuta la îndepărtarea plăcii de pe suprafețe dentare orale și vestibulare și din șanțul gingival atunci când este executat corect. Însă periuța de dinți nu poate pătrunde între dinți. Aici intervine ața dentară. Ața dentară curăță placa dintre dinți, făcându-l un pas de o importanță vitală în menținerea unei cavități orale sănătoase în general.

Dacă placa bacteriană este lăsată între dinți, bacteriile se vor hrăni cu zaharurile din alimentele pe care le consumați și vor provoca leziuni carioase și apariția bolii parodontal”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

Citeste si: Albirea dintilor. Ce trebuie sa stii. Trucuri pentru dinti albi

Cât de des ar trebui să folosesc ața dentară?

„În general, ar trebui să folosiți ața dentară cel puțin o dată pe zi, mai ales înainte de culcare. Cu toate acestea, dacă mâncați frecvent pe tot parcursul zilei, folosirea aței dentare după gustări vă va reduce foarte mult șansele de apariție a cariilor.

Pentru a vă asigura că nu uitați, încercați să folosiți ața dentară ca parte a rutinei de dimineață și de seară. Acest lucru va ajuta să devină un obicei și, de asemenea, să reducă acumularea plăcii bacteriene pe suprafețele dentare”, recomandă medicul stomatolog Adrian Mina.

Ce se întâmplă dacă nu folosim ața dentară?

„Dacă nu folosiți ața dentară, bacteriile se acumulează în spațiile dintre dinți și în șanțul gingival. Când nu sunt îndepărtate, aceste bacterii duc prin agregare și atașare la formării plăcii bacteriene și care ulterior prin anumite mecanisme este mineralizată ducând în acest mod la apariția tartrului, care poate fi îndepărtat doar de către medicul dentist. Toate acele bacterii neîndepărtate și placa bacteriană adăpostesc acizi, care demineralizează smalțul și cauzează apariția leziunilor carioase. Placa subgingivală crește mult probabilitatea de inflamare a gingiilor, care în cele din urmă se dezvoltă în gingivită cronică propriu-zisă sau boală parodontală”, adaugă medicul stomatolog Adrian Mina.

Nu rata nici: Cum sa scapi de respiratia urat mirositoare

Citeste continuarea: 1 2

Cuvinte cheie:
Data articol: 21/05/2021