De-a lungul anilor despre cafea s-au făcut foarte multe studii însă rezultatele acestora de multe ori se bat cap în cap. Unele au afirmat despre cafea că n-ar fi tocmai benefică organismului şi, prin urmare, oamenii ar trebui să înceteze să mai bea această licoare, altele susţin că o cantitate moderată de cafea are efecte extraordinare asupra stării de sănatate. Există şi cercetării care spun despre cafea că, dimpotrivă, poţi consuma 5-6 ceşcuţe pe zi pentru a te bucura de efectele benefice. Cu rezultate atât de diferite, nu este deloc surprinzător, că oamenii sunt bulversaţi şi nu ştiu ce şi pe cine să mai creadă.
Când se vorbeşte despre pericolul din cafea se face referire la cafeină. Este cafeina rea?
Se pare că această substanţă, cafeina poate fi periculoasă, însă nu la fel precum alte droguri. Prin urmare răspunsul corect ţine de moderaţie.
Cafeina stimulează inima şi sistemul nervos central, aşa că este cu siguranţă periculoasă pentru orice care suferă de tensiune arterială crescută. Şi femeile însărcinate trebuie să reducă la minimum consumul de cafea, aproximativ 200 mililitri pe zi întrucât oamenii de ştiinţă au stabilit o legătură directă între o cantitate mare de cafeină ingerată şi aducerea pe lume a unui bebeluş sub greutatea normală sau chiar pierderea sarcinii.
Ce putem spune însă despre cafea în cazul celorlalţi oameni. Ce înseamnă prea mult?
Simptomele obişnuite care indică o cantitate prea mare de cafeină în organism includ schimbări ale stărilor de spirit, neatenţie, greaţă, tremurături, nivel al calciului scăzut, ceea ce are ca rezultat oase moi şi deci uşor de fracturat, deficienţă de fier şi, posibil, un risc crescut pentru dezvoltarea cancerului.
Şi atunci când vorbim despre cafea, care este cantitatea de cafeină optimă?
Ca şi în cazul alcoolului, cantitatea de cafeină considerată ok variază în funcţie de greutatea, sănătatea şi metabolismul fiecărei persoane în parte. Potrivit unui raport realizat de către Health Canada, unui adult sănătos nu-i este pusă în pericol sănătatea dacă îşi limitează cantitatea de cafeină la aproximativ 400 de mililitri pe zi.
Potrivit NHS (The National Health Service), cantitatea de cafeină dintr-un pliculeţ de cafea este de 100 ml, în timp ce o ceaşcă de ceai are 75ml, iar o cană de cola conţine 40ml. Un expreso scurt are 150 ml de cafeină. Surprinzător, un baton de ciocolată cu lapte conţine 25 de ml pe când un baton de ciocolată neagră are 50 ml.
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?