Care este glicemia normală în funcție de vârstă? Ce trebuie să știm despre nivelul de zahăr din sânge - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Care este glicemia normală în funcție de vârstă? Ce trebuie să știm despre nivelul de zahăr din sânge

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Care este glicemia normală în funcție de vârstă? Ce trebuie să știm despre nivelul de zahăr din sânge
Care este glicemia normală în funcție de vârstă
Credit foto: Depositphotos.com

Glicemia, sau nivelul de zahăr din sânge, este un indicator crucial al sănătății noastre generale. Păstrarea glicemiei în limite normale este esențială pentru prevenirea și gestionarea bolilor precum diabetul zaharat. Cu toate acestea, valorile normale ale glicemiei pot varia în funcție de vârstă, iar în acest articol, vom explora ce înseamnă glicemia normală în funcție de vârstă și de ce este important să fim conștienți de aceste cifre.

Beneficiile mersului pe jos. Cum ajuta la glicemie si la artrita

Ce este glicemia și cum se măsoară?

Glicemia se referă la cantitatea de glucoză (zahăr) din sânge. Glucoza este o sursă de energie esențială pentru celulele noastre, iar nivelurile sale sunt strâns reglate de organism. Glicemia este măsurată în miligrame pe decilitru (mg/dL) sau milimoli pe litru (mmol/L). Valorile normale ale glicemiei variază în funcție de momentul măsurării (înainte sau după masă) și de vârsta persoanei.

Care este glicemia normală în funcție de vârstă

Copii și adolescenți (0-18 ani)

Valorile normale ale glicemiei în cazul copiilor și adolescenților pot varia. Înainte de masă, nivelul de glicemie ar trebui să fie în general între 70-100 mg/dL. După masă, acesta poate crește la sub 140 mg/dL.

Adulți tineri (19-40 de ani)

Pentru adulții tineri, nivelurile normale ale glicemiei înainte de masă sunt similare cu cele ale copiilor și adolescenților, adică între 70-100 mg/dL (3,9-5,6 mmol/L). După masă, valorile pot ajunge sub 140 mg/dL (7,8 mmol/L).

Adulți maturi (40-60 de ani)

În acest grup de vârstă, valorile normale ale glicemiei înainte de masă rămân în general între 70-100 mg/dL, dar pot crește ușor după masă, cu limite sub 140 mg/dL.

Persoanele în vârstă (peste 60 de ani)

Cu cât înaintăm în vârstă, nivelurile normale ale glicemiei pot crește ușor. Înainte de masă, valorile sub 100 mg/dL sunt considerate normale, dar după masă, limitele pot ajunge sub 150 mg/dL.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 01/10/2023