Cand este bine sa faci ecografie mamara. Categorii de paciente carora le este recomandata aceasta investigatie
Ecografia mamara este principala metoda de examinare a sanilor la femeile care nu au depasit varsta de 40 de ani. In cazul celor care au depasit aceasta varsta, ecografia este o metoda secundara de examinare imagistica, venind in completarea mamografiei. Afla, din randurile urmatoare, cand este bine sa faci ecografie mamara.
Medicii recomanda efectuarea ecografiei mamare anual, ca parte a controlului de rutina pentru prevenirea cancerului de san. Totusi, aceasta are anumite limite. Cea mai importanta este aceea ca investigatia nu depisteaza microcalcificarile, un indicator extrem de important pentru depistarea precoce a cancerului, care apar inaintea formarii nodulilor.
Pe langa asta, acuratetea imaginilor depinde atat de abilitatile si experienta medicului care realizeaza ecografia, cat si de performantele ecografului.
De retinut ca ecografia mamara este contraindicata pacientelor care sufera de obezitate si celor care au sani foarte mari.
Cand este bine sa faci ecografie mamara
Ecografia mamara este bine sa fie facuta de orice femeie anual, in cadrul controlului de rutina, dar si de gravide, de femeile care alapteaza si de cele care au implanturi cu silicon. Aceste categorii de paciente trebuie sa evite investigatiile care presupun iradiere, cum este mamografia.
In cazul femeilor care au depasit varsta de 40 de ani, este recomandata efectuarea ecografiei in completarea mamografiei – in situatia in care sanii au fost densi la mamografie. Ecografia permite examinarea cu acuratete a sanilor densi. Totodata, medicul care a efectuat mamografia iti poate recomanda si o ecografie daca a depistat anumite anomalii, pentru a-si da seama daca este vorba despre un chist sau despre o tumora.
De asemenea, mai exista o serie de situatii in care se recomanda efectuarea ecografiei: in scopul investigarii inflamatiilor sau infectiilor de tipul mastitelor sau abceselor; dupa un traumatism la nivelul sanilor; in cazul in care exista simptome precum roseata, durere, umflaturi, decolorarea pielii sau scurgeri mamare anormale; pentru diferentierea formatiunilor benigne de cele maligne; in ghidarea biopsiilor; in urmarirea evolutiei bolii in urma chimioterapiei.
Foarte important! Atat ecografia, cat si mamografia sunt obligatorii atunci cand in familie exista rude cu istoric oncologic.
De retinut ca ecografia mamara este indicat a se face intre a treia zi si a 12-a zi a ciclului menstrual.
Citeste si: Durere sani. Ce inseamna cand te dor sanii si sfarcurile
Interpretarea rezultatelor ecografiei mamare
Acum ca ai aflat cand este bine sa faci ecografia mamara, trebuie sa ai cateva informatii si despre rezultatele acestei investigatii.
Trebuie sa stii ca circa 80% dintre formatiunile depistate la nivelul sanilor sunt necanceroase sau benigne. Rezultatele anormale obtinute in urma ecografiei nu indica, in cele mai multe cazuri, prezenta cancerului, ci mai degraba prezenta unor chisturi, a unui papilom intraductal, a unor adenofibroame, a unor acumulari de grasime.
Rezultatele anormale mai pot fi determinate de hiperactivitatea glandei mamare sau de afectiunile hormonale sau pot fi efecte ale administrarii anumitor medicamente.
Imagine de Pexels de la Pixabay
RELAȚIILE se îmbunătățesc pentru 3 ZODII în săptămâna 6-12 ianuarie 2025
NOROCUL favorizează aceste 3 ZODII la finalul săptămânii 6-12 ianuarie 2025
ZODIA care face din SĂNĂTATE și BUNĂSTARE o prioritate de top în 2025, conform astrelor