Trebuie sa cunosti intotdeauna ABCDE-ul alunitelor tale si astfel poti evita canverul de piele
Cele mai multe dintre alunitele prezente pe corpul unei persoane par identice. O alunita care este diferita de celelalte sau care este mai mare decat celelalte sau orice alte caracteristici ale ABCDE-urilor ar trebui consultate de un dermatolog. ABCDE-urilor sunt caracteristicile pe care trebuie sa le luati in calcul atunci cand examinati o alunita sau orice altceva v-a crescut pe piele. Vom prezenta in continuare ce inseamna fiecare litera in parte.
A pentru asimetrie
Asimetria este prezenta atunci cand jumatatea din alunita nu se potriveste cu cealalta jumatate. Alunitele normale sunt simetrice. Cand examinati o alunita trasati o linie imaginara prin mijlocul ei si comparati cele doua jumatati. Daca nu sunt la fel, mergeti la un dermatolog.
B pentru bordura
In cazul in care zona care delimiteaza alunita este neregulata, vaga, neclara, programati-va le dermatolog. Melanomul prezinta exact aceleasi caracteristici.
C pentru culoare
Alunita care nu are aceeasi culoare pe toata suprafata sau care este maro, neagra, albastra, alba sau rosie trezeste suspiciuni. Alunitele obisnuite au o singura culoare. Cele care au mai multe culori ar trebui examinate de un doctor.
D pentru diametru
O alunita care are un diametru mai mare decat gamalia unui ac trebuie privita cu neincredere. Alunitele benigne au, de cele mai multe ori, mai putin de 6 milimetri.
E pentru evolutie
O alunita care evolueaza, creste isi schimba culoarea, incepe sa sangereze, trebuie examinata de un specialist. Melanomul creste de obicei rapid atat in lungime cat si in inaltime.
Sfaturi pentru a examina alunitele cancerigene
Este bine sa va evaluati regulat pielea. O zona de aparitie obisnuita a melanomul la barbati este spatele iar la femei zona inferioara a picioarelor. Insa cercetati-va tot corpul o data pe luna pentru a gasi alunite sau alte pete suspecte. Nu uitati de zonele “ascunse”: intre degetele mainilor si picioarelor, in spatele genunchiului, in zona genitala, talpa. Cercetati scalpul si gatul pentru a gasi alunite. Priviti cu suspiciune orice noua alunita. Faceti-i o poza si urmariti daca isi schimba forma, culoarea etc. Fiti atenti mai ales daca va aflati intr-o perioada in care hormonii o iau razna (adolescenta, sarcina, menopauza).
Cine se imbolnaveste de cancer de piele si de ce?
Expunerea la soare este cea mai mare cauza a cancerului de piele. Este adevarat ca acest lucru nu explica cancerul de piele dezvoltat in zone neexpuse. Expunerea la tratamentul cu radiatii sau chiar factorii ereditari pot juca un rol important in declansarea bolii. Desi oricine se poate imbolnavi, riscurile cele mai mari sunt pentru persoanele care au:
– Pielea alba si ochi deschisi la culoare;
– O abundenta de alunite asimetrice;
– Cazuri de cancer de piele in familie
– O expunere exagerata la soare
– Traiesc la altitudini inalte
– Au primit tratament cu raze.
Cum sa reduceti riscul dezvoltarii cancerului de piele
Limiteaza expunerea la razele ultraviolate ale soarelui mai ales intre orele 10 a.m. si 4 p.m. cand soarele arde cel mai puternic. Cand va aflati afara protejati pielea expusa cu crema speciala, nu uita de buze si urechi, purtati palarie si ochelari de soare. Nu uitati: in cazul in care observati modificari pe piele, o excrescenta noua sau ca o alunita si-a schimbat forma sau o rana care pare ca nu se vindeca mergeti la doctor de urgenta.
Citeste continuarea: 1 2
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025