Cancer de piele: Semne pe care n-ar trebui sa le neglijezi - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cancer de piele: Semne pe care n-ar trebui sa le neglijezi

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Cancer de piele: Semne pe care n-ar trebui sa le neglijezi

Cancerul de piele este una dintre tipurile de cancer ce pot fi vindecate daca sunt detectate in forme incipiente. Tocmai de aceea este foarte important sa nu tratati cu nepasare semnalele de avertizare pe care vi le transmite organismul in ceea ce priveste cancerul de piele. Iata mai jos cateva exemple:

 

Keratoza solara se poate transforma in cancer de piele

Keratoza actinica sau keratoza solara este o leziune a pielii cauzata de razele ultraviolete. Aceasta poate progresa pana la carcinom scuamos celular. Keratoza este de departe cea mai comuna leziune cu potential malign a pielii. Asta nu inseamna insa ca toate cazurile conduc la cancer. Insa, daca apar, este bine sa mergeti la doctor pentru a urma tratamentul corespunzator. Keratoza apare pe zone expuse indelung la soare, pe cap, gat, maini, la persoane cu pielea subtire, alba, la persoanele cu parul roscat si cu ochii verzi sau albastri.

 

 

Cancerul de piele poate fi anuntat de catre cheilita actinica

Cheilita actinica reprezinta este o afectiune precanceroasa care apare de obicei in zona buzei inferioare produsa de expunerea cronica la radiatiile solare. Pete cu crusta, senzatia persistenta de buze uscate si craparea buzelor sunt simptomele cheilitei actinice. Rar poate aparea umflarea buzelor, pierderea liniei de demarcatie dintre buze si piele sau proeminenta liniilor buzelor. Leziunile pot evolua spre transformare maligna daca nu sunt tratate.

 

 

Cornul cutanat poate fi un semn al cancerului de piele

Cornul cutanat este o formatiune dura, incovoiata sau dreapta care apare la nivelul pielii. Cornul cutanat este compus din keratina compactata, aceeasi ca si in cazul unghiilor. Marimea si forma cornului poate varia considerabil, insa cei mai multi au doar cativa milimetri cu striatii pe suprafata. Sensibilitatea la baza leziunii este de obicei un semn al prezentei unui posibil carcinom scuamos. Apare de obicei la persoanele cu pielea deschisa la culoare cu o expunere prea mare la soare.

 

 

Cand se poate transforma o alunita in cancer de piele

Alunita (nev) este o formatiune benigna dezvoltata pe seama melanocitelor. Numai anumite alunite se pot transforma in cancer, asa cum sunt alunitele asimetrice ce pot duce la melanom (cancer cutanat foarte agresiv). Alunitele normale sunt netede sau cu excrescente, sunt rotunde sau ovale si nu foarte mari. Cele mai multe dintre alunite apar in copilarie si adolescenta. Este neobisnuit sa apara alunite noi in dupa depasirea acelor perioade.

 

 

Alunitele atipice si cancerul de piele

Alunitele atipice nu sunt cancer insa pot dezvolta cancer. Pot fi gasite in general pe zonele expuse excesiv la soare. Alunitele atipice sunt mai mari decat cele obisnuite si au o forma asimetrica (nu sunt rotunde sau ovalare). Pot fi usor reliefate sau pot avea forma unei pete. Au mai multe culori pe suprafata lor inclusiv roz, rosu, maro.

 

Citeste continuarea: 1 2

Cuvinte cheie:
Data articol: 20/06/2013