Cum sa faci cafeaua perfecta la ibric
Povestea cafelei pentru cei mai multi dintre noi pleaca de aici, de la coada ibricului, de la o cafea la ibric. Mie unul mi se pare grozav, pentru ca in fata ibricului este cel mai la indemana sa cunosti esenta cafelei, sa realizezi ca ai in fata un produs agricol preparat termic cu apa fierbinte. si daca, ori de cate ori te afli in fata aragazului preparand orice alt produs agricol (fie ca sunt legume, fructe, carne sau orice alta materie prima), iti pui intrebarea de unde vine, cat de bun sau cat de sanatos este, atunci sigur vei remarca ca si boaba de cafea merita exact acelasi interes. Interes pentru originea ei, modul de procesare si modul de preparare, astfel incat produsul final, care se va afla in ceasca ta, sa fie cel mai bun cu putinta.
Mai mult, tot perspectiva de a gati o cafea face evident ca proportia potrivita de cafea si apa, timpul si temperatura sunt parametrii care vor influenta gustul cafelei pe care o vei bea. Prin urmare hai sa incepem de la a bea o cafea la ibric mai buna. Pentru asta nu ai nevoie de investitii, de echipamente, de accesorii, de nimic. Nimic altceva in afara de o cafea buna si putina atentie la pasii necesari prepararii cafelei. Asa cum spun in fiecare articol, aceasta este doar metoda care imi place mie cel mai mult, o intersectie de reguli scrise si nescrise amestecate cu multe incercari si degustari.
Pregatire
Pentru ca e cafea la ibric, in primul rand ai nevoie de un ibric. Povestea ibricului este cat de complicata sau de simpla vrei tu. Ca majoritatea echipamentelor necesare pregatirii cafelei si ibricul poate varia de la unul de sub 10 lei pana la unele care costa cateva sute de lei. Diferentele sunt la nivel de constructie, material, forma, design etc. si au, desigur, influenta asupra calitatii cafelei. Totusi nu te lasa pacalit(a). Nu ai nevoie de cine stie ce ibric pentru a putea bea o cafea buna. Esenta este mereu aceeasi: o cafea buna proaspat prajita, de origine, rasnita cat mai proaspat si pregatita dupa reteta. in orice ibric o pregatesti sigur va fi in regula.
Pe urma poti aprofunda subiectul si poti investi intr-un ibric de calitate superioara care sa te ajute sa faci cea mai buna cafea la ibric din lume. Din lumea ta, nu uita asta. Mereu iti va spune altcineva ca exista o cafea mai buna si apoi alta mai buna. insa care este cea mai buna cafea, doar tu poti decide. Iar pentru a-ti pastra deschiderea catre noi experiente, ia in considerare ca doar pentru tine si doar in acel moment, este cea mai buna cafea.
Reteta
Pentru o cafea la ibric la 100 de ml de apa se folosesc in medie 9-10 g de cafea. Pentru ca vorbim de medii trebuie sa spun ca cea mai mica cantitate de cafea recomandata la orice cafea este de 6.5-7g. Cea mai mare e de 22g. Prea multa cafea poate duce la arome prea intense. Dar fiind o chestiune de gust, sugestia mea e sa incerci diferite concentratii din aceeasi cafea si sa vezi care iti place mai mult.
Preparare
1. in mod ideal, rasneste cafeaua chiar inainte de preparare. Povestea rasnirii o gasesti aici si pentru o cafea la ibric limitarea la o rasnita electrica cu discuri este esentiala, pentru ca una manuala va necesita un efort pe care eu unul nu am suflet sa-l recomand nimanui deoarece este necesar cel mai fin grad de rasnire. Motivul? Aceasta forma de preparare este singura care nu implica filtrarea zatului de lichidul final. Daca cafeaua este rasnita mare, ea este deranjanta si atunci esti tentat(a) sa lasi zatul sa se aseze. Asta insa prelungeste timpul in care cafeaua sta in contact cu apa si apare supraextragerea. Plus ca se raceste. Daca cafeaua e aproape un praf, lichidul final capata un corp gros, cremos si se poate bea direct, asta fiind in esenta marele avantaj al cafelei la ibric.
Daca nu poti rasni cafeaua pe loc, alternativa e sa cumperi putin si des, cat pentru 2-3 zile. si neaparat sa faci una cat mai curand cand ajungi acasa cu cafeaua proaspata ca sa poti face diferenta intre prima, a doua si a treia zi. Asta te va ajuta cu argumente atunci cand vei decide sa cumperi o rasnita.
2. Pune apa rece in ibric, masoara cantitatea in mililitri, nu in cesti sau alte masuri ochiometrice. Macar la inceput pana vei sti exact cat are ceasca in care bei de obicei. Astfel vei pastra proportia corecta de cafea si vei putea apoi sa o “reglezi”.
Citeste continuarea pe Cafeafarazahar.ro.
Surse: care2.com, greenliving.about.com
foto: Pixabay.com
3 ZODII testate de UNIVERS în săptămâna 16-22 decembrie 2024
Faza lunii când te-ai născut. Cum se calculează și ce spune despre viața ta