Shop
Ultimele 100 de articole

Bruxismul – Scrâșnitul dinților în somn, cauze și tratament de la medicul Adrian Mina

01 septembrie 2020, , Vizualizări:
Scrâșnitul dinților în somn

Scrâșnitul dinților în somn, cunoscut și sub denumirea de bruxism, este o problemă cu care se confruntă foarte mulți oameni. În general, acest sindrom se manifestă pe timpul nopții, în somn, și se manifestă prin scrâșnitul dinților. Pe termen lung și fără tratament adecvat, bruxismul poate cauza deteriorarea dinților și alte probleme severe de sănătate orală. Iată ce recomandă medicul stomatolog Adrian Mina.

„Nu este cunoscută cauza principală a bruxismului, dar cred că se poate datora unei combinații de factori diferiți, care sunt cei fizici, psihologici și genetici. Printre factorii de risc se numără:

1. Bruxism de la stres

O creștere a nivelului de stres poate provoca această problemă. Totodată, bruxismul poate fi un efect secundar al unor antidepresive comune, antipsihotice și pilule psihotrope.

2. Bruxism de la tutun, alcool, cafea și droguri

Alte substanțe, cum ar fi tutunul, cofeina, alcoolul și drogurile ilicite pot crește, de asemenea, riscul de apariție al bruxismului, spune medicul stomatolog Adrian Mina”, de la DaVinci Dental Clinic.

Medicul continuă explicațiile astfel:

„3. Tulburările de somn

Tulburările de somn fac parte din factorii de risc pentru scrâșnitul dinților, în special apneea obstructivă a somnului. Este o afecțiune severă în care căile respiratorii superioare se relaxează mai mult decât ar trebui în timpul somnului, perturbând fluxul de aer către plămâni și întrerupând somnul. Apneea obstructivă afectează într-o măsură mai mare bărbații, iar aproximativ unul din patru pacienți cu această afecțiune se confruntă cu problema bruxismului.

4. Tulburări ale articulației temporomandibulare

Tulburările articulației temporomandibulare pot cauza încleștarea sau scrâșnitul dinților din pricina durerii. Tratamentul corect al afecțiunii poate ajuta la oprirea fenomenului de abrazie”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

Mușcătura anormală

„O mușcătură anormală, cunoscută și sub denumirea de malocluzie, este atunci când dinții superiori și inferiori nu se aliniază corect, putând crește șansele de apariție a bruxismului. Acest lucru poate apărea din cauza dinților lipsă sau aflați în malpoziții, a diferențelor dintre dimensiunea maxilarului și cea a dinților, a dizabilităților congenitale”, adaugă Dr. Adrian Mina.

Tratamentul bruxismului

„Tratamentul pentru bruxismul sever vizează eliminarea oricărei dureri, reducerea încleștării sau abraziei dinților, restaurarea dinților cu leziuni carioase.

După examinarea corectă de către un medic dentist se va determina nivelul de deteriorare a dinților și dezvoltarea ulterioară a unui plan de tratament eficient.

Este recomandată folosirea unor gutiere pentru a vă proteja dinții superiori și inferiori de bruxism nocturn.

În cazurile severe în care abrazia dinților duce la sensibilitatea sau la dificultăți în masticație, este posibil ca medicul stomatolog să fie nevoit să efectueze o procedură pentru a remodela suprafața oculzală a dinților sau să folosească coroane pentru a reface deteriorarea.

Gestionarea eficientă a stresului trebuie avută în vedere dacă bruxismul este cauzat de stres. Pentru reducerea tensiunii este indicat să se apeleze la tehnici de relaxare sau exerciții, cum ar fi yoga sau meditația”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

Dr. Adrian Mina este considerat unul dintre cei mai respectați medici stomatologi. Are o o activitate de peste 15 ani. Activitate derulată în Statele Unite, Canada și România. Printre pacienții săi se numără persoane publice din România, dar și de peste hotare.

Cuvinte cheie:

seo
Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.