Branca ursului, sau – popular – planta iubirii su gingsengul de Romania, este cunoscuta inca din antichitate pentru beneficiile sale pentru sanatate. Dar mai ales pentru remedierea unor probleme precum impotenta si sterilitatea.
Branca ursului (Heracleum sphondylium) este o planta recomandata pentru normalizarea activitatii glandelor sexuale atat la barbati, cat si la femei si imbunatatirea vitalitatii organismului. Planta face parte din familia Umbelliferae. Este o planta inalta cu frunze mari de culoare verde inchis si flori albe. Creste in padurile luminoase si umede, pe dealuri, marginea apelor si a drumurilor.
In trecut branca-ursului se folosea pentru cresterea vitalitatii si tratarea impotentei, frigiditatii si sterilitatii.
In medicina traditionala planta se intrebuinteaza pentru reducerea starilor de oboseala si epuizare, fiind recomandata si persoanelor varstnice, deoarece le scutesc de neplacerile declinului fizic, redand tonusul si pofta de viata.
Studii stiintifice de ultima generatie au confirmat proprietatile terapeutice ale acestei plante. Astfel, branca ursului este cunoscuta in primul rand pentru efectele sale benefice asupra fertilitatii, insa poate fi folosita si in cazurile de hipertensiune, tulburari de menopauza, epilepsie, deficiente imunitare.
Ce parti se folosesc la Branca ursului
Toate partile acestei plante pot fi folosite si au rol revigorant si tonic. Cele mai puternice efecte le au, insa, semintele, care au efecte similare cu ale ginsengului. Semnitele acestei plante sunt unul dintre cei mai puternici stimulenti sexuali din lumea plantelor.
In scop terapeutic se mai folosesc radacinile, florile, mugurii si frunzele.
Te mai poate interesa si: Planta tineretii eterne! Miracolul schindufului in vindecarea sterilitatii!
Beneficii Branca ursului
Boli ale aparatului genital
Acesta planta medicinala stimuleaza activitatea ovariana, relaxeaza muschii vaginali si uterini (are efect antispastic), reduce anxietatea si stimuleaza libidoul, regleaza ciclul menstrual.
De asemenea, poate fi folosita ca adjuvant in tratarea bolilor cu transmitere sexuala (gonoree, sifilis, chlamydia) sau anexite.
Instalarea prematura a menopauzei
Branca ursului stimuleaza activitatea ovariana si actioneaza ca un antiseptic pentru zona uterina si vaginala. De asemenea, are rol de a reda ceasul biologic al femeilor care au risc de instalarii premature a menopauzei.
Dereglari hormonale
Planta este un remediu homeopat excelent in cazurile de infertilitate cauzate de dereglarile hormonale si are si rol de afrodisiac, gratie efectelor vasodilatatoare care stimuleaza zona vaginala.
Infectii urinare
Proprietatile antiseptice si antibiotice ajuta la eliminarea microorganismelor care afecteaza aparatul urinar, prevenind, astfel, infectiile urinare.
Impotenta
Aplicandu-se aceleasi proprietati vasodilatatoare, branca ursului imbunatateste circulatia sangelui la nivelul organelor genitale masculine si stimuleaza secretia gonadelor. Atfel, aceasta planta poate fi un excelent remediu impotriva impotentei. De asemenea, creste numarul de spermatozoizi si imbunatateste mobilitatea acestora, crescand sansele de conceptie.
Osteoporoza
Planta stimuleaza organismul sa secrete estrogen, hormon care asigura metabolizarea calciului in organism. De aceea, osteoporoza poate fi prevenita cu ajutorul acestei plante.
Oboseala
Starile de oboseala, epuizare si surmenaj sunt reduse cu ajutorul ceaiului de branca ursului. De asemenea, poate fi folosit si in cazurile de stres, lipsa de vitalitate, pentru cresterea rezistentei organismului.
Branca ursului – Alte utilizari
Radacina si frunzele acestei plante au proprietati digestive si antihipertensive, de aceea este recomandata in cazurile de ulcer, boli de ficat, stomac, vezica biliara. Si persoanele varstnice care au probleme cu inima ar putea sa o consume.
Suplimentele cu branca ursului pot fi de ajutor copiilor cu epilepsie sau tulburari de natura psihica, in paralel cu tratamentul recomandat de medicul de specialitate. Acestea au efect sedativ si regleaza activitatea sistemului nervos central.
Tinctura de branca ursului are efecte vasodilatatoare periferice, fiind indicata persoanelor care au tot timpul mainile si picioarele reci.
Contraindicatii si efecte secundare pentru branca ursului
In ciuda beneficiilor pentru sanatate, planta medicinala are si cateva contraindicatii. Ea poate fi periculoasa pentru persoanele care au tensiunea arteriala scazuta. De asemenea, nu este recomandata persoanelor care sufera de afectiuni ale prostatei, precum si femeilor gravide sau care alapteaza.
Nu se recomanda nici expunerea la soare in timpul curelor cu branca ursului, intrucat creste fotosensibilitatea pielii. In plus, unul dintre efectele adverse este dermatita de contact sau dermatita toxica.
De asemenea, planta poate fi tolerata greu de catre sistemul digestiv, iar in aceste cazuri pot aparea stari de greata si varsaturi. In aceste cazuri, administrarea trebuie intrerupta imediat.
Surse: naturalmedicinalherbs.net, herbalistpath.blogspot.com, livingnaturally.com
RELAȚIILE se îmbunătățesc pentru 3 ZODII în săptămâna 6-12 ianuarie 2025
NOROCUL favorizează aceste 3 ZODII la finalul săptămânii 6-12 ianuarie 2025
ZODIA care face din SĂNĂTATE și BUNĂSTARE o prioritate de top în 2025, conform astrelor