Un sfert de milion de femei sunt diagnosticate anual in lume cu cancer ovarian si doar 45% inving boala in urmatorii 5 ani (ovariancancerday.org). Depistat in stadiu incipient, localizat, acest tip de cancer are o rata de supravietuire la 5 ani de 93%, dar numai aproximativ 15% din cazuri sunt depistate devreme (ovariancancerday.org). Unul dintre motivele diagnosticarii tarzii il reprezinta simptomele inselatoare.
Simptomele bolii
Simptomele cancerului ovarian sunt adesea confundate cu boli mai putin serioase, cum ar fi problemele gastrointestinale.
Simptomele includ:
– cresterea circumferintei abdominale / balonare persistenta, de lunga durata, nu tranzitorie
– senzatia de satietate precoce
– dureri in abdomen
– necesitate frecventa de a urina
„Mergeti la medicul de familie daca manifestati aceste simptome de mai mult de trei saptamani. De asemenea, daca aveti in familie pe cineva care a suferit de cancer ovarian, spuneti-i asta medicului”, a spus Cezar Irimia, presedintele Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).
Factori de risc
- Varsta: Majoritatea cazurilor de cancer ovarian sunt diagnosticate in jurul varstei de 55 de ani, cand apare menopauza.
- Istoric familial: Riscul de a face cancer ovarian este mai mare la femeile care au in familie (si din partea tatalui, si din partea mamei) doua sau mai multe rude care au avut cancer ovarian, de san, de colon sau de uter.
- Ereditate: Mutatiile genelor BRCA 1 si 2 cresc riscul aparitiei acestui tip de cancer.
- Alti factori: Femeile obeze, care nu au avut copii, nu au luat niciodata pilule contraceptive, carora le-a venit menstruatia mai devreme de 12 ani sau care au intrat la menopauza la o varsta avansata au sanse mai mari de a face cancer ovarian.
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?