Atentionare: Val de gripa in februarie! Iata cum sa te protejezi - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Atentionare: Val de gripa in februarie! Iata cum sa te protejezi

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Atentionare: Val de gripa in februarie! Iata cum sa te protejezi

Specialistii de la Institutul Cantacuzino avertizeaza ca in luna februarie va ajunge si in Romania valul de gripa care a facut ravagii in Franta si Statele Unite ale Americii.

“A inceput in Franta, a inceput in Olanda, sunt semne si in Rusia. Ne asteptam ca peste doua, trei saptamani sa creasca numarul de detectii de virusuri gripale si numarul de imbolnaviri”, a declarat dr. Viorel Alexandrescu, seful Centrului National de Referinta pentru Gripa.

Ministerul Sanatatii a alocat bani pentru repornirea productiei de vaccinuri antigripale la Institutul Cantacuzino, sistata anul trecut.

 

Potrivit datelor furnizate de Institutul Cantacuzino, la inceputul sezonului rece, romanii au cumparat de doua ori mai multe vaccinuri antigripale, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. si se asteapta ca cererea sa creasca in perioada urmatoare.

Anul acesta, Ministerul Sanatatii a alocat opt milioane de lei pentru repornirea productiei de vaccinuri antigripale romanesti, la Institutul Cantacuzino.

Ultima pandemie de gripa a fost inregistrata in Romania în sezonul rece din 2009-2010.

 

18 copii au murit in SUA

Nu mai putin de 18 copii au murit si peste 2.200 de persoane au fost spitalizate in urma valului de gripa din SUA. Asa arata ultimul bilant in urma gripei declansate in decembrie, mult mai devreme decat de obicei. “Se pare ca acesta este cel mai urat sezon de gripa pe care l-am avut in ultimii zece ani”, a apreciat doctorul Anthony Fauci, director la Institutul national pentru alergii si boli infectioase (NIAID), amintind in schimb ca sezonul 2012 a fost unul dintre cele mai blande.

 

Cum poti preveni aparitia si raspandirea gripei?

Ca orice boala, gripa poate fi prevenita prin spalarea temeinica si cat mai des a mainilor. De asemenea, evitati sa va atingeti fata cu mainile. Pentru ca virusul gripal se transmite prin particule mici de aerosoli, derivate din secretiile respiratorii, generate in timpul stranutului, tusei si vorbitului, este de preferat sa evitati persoanele care sunt bolnave. De asemenea, daca voi sunteti purtatorii de virusi, evitati contactul cu membrii familiei. Cand tusiti, stranutati sau suflati nasul, folositi un servetel de unica folosinta pe care trebuie sa-l aruncati imediat dupa utilizare. In plus, celebrul dr. Oz, mai recomanda gargara cu apa sarata, de doua-trei ori pe zi. Sau, de fiecare data cand suflati nasul, sa va curatati narile cu betigase de urechi inmuiate in apa calduta sarata.

Alimentatia este, de asemenea, importanta in intarirea sistemului imunitar. Alimentele bogate in vitamina C, suplimentele cu vitamina C si zinc sunt benefice in lupta impotriva gripei. Hidratarea este si ea importanta. Lichidele calde duc virusii din zona gatului catre stomac unde sunt anihilati de sucul gastric.

 

Te mai poate interesa si:

Stop gripa! Ce recomanda medicii ca sa te protejezi

14 modalitati de a evita gripa

Raceala si gripa: 9 alimente pe care trebuie sa le mananci cand iti e rau

Cuvinte cheie: ,
Data articol: 14/01/2013