Antibioticele sunt medicamente menite sa ne scape de tot felul de infecții bacteriene. Ele nu trebuie administrate fara avizul unui medic si nu trebuie sa fie asociate cu anumite alimente/bauturi menite sa le diminueze din efect. Parcurgeți cu atenție articolul de mai jos pentru a afla ce alimente/bauturi sunt interzise pe parcursul unui tratament cu antibiotic, astfel incat sa nu interfereze cu substanțele conținute in acesta si sa nu ajunga sa ne faca rau.
Alimentele care conțin mult zahar
Medicii ne sfatuiesc, daca luam antibiotice, sa nu mancam alimente ce sunt bogate in zahar. Pe de o parte, acestea intrețin inflamația deja existenta si pot incetini procesul de vindecare.
Pe de alta parte, s-a constatat ca alimentele cu zahar pot contribui la proliferarea bacteriilor, in loc sa faciliteze reducerea si dispariția lor. Practic, zaharul va suprima abilitatea naturala a globulelor albe de a lupta cu bacteriile, ceea ce va fi periculos avand in vedere ca luam antibiotice tocmai pentru a scapa de o infecție bacteriana.
Nu in ultimul rand, consumand zahar putem sa stimulam apariția infecțiilor cu candida pe parcursul tratamentului cu antibiotice. De altfel, studiile din domeniu au demonstrat mereu ca femeile care consuma produse cu mult zahar in timp ce iau antibiotice sunt mai predispuse infecțiilor vaginale cu candida, in contextul in care aceasta ciuperca se va extinde rapid din cauza zaharului.
Alimente care pot declansa reacții alergice
Experții ne atrag atenția asupra urmatorului lucru: antibioticele ne pot face mult mai sensibili la alimentele care au potențial alergen si la care suntem deja alergici. De pilda, daca nu toleram prea bine ouale, este posibil ca pe fondul unui tratament cu antibiotic intoleranța noastra sa se transforme intr-o adevarata alergie.
Printre asemenea alimente face parte si ciocolata si de aceea ar fi preferabil sa o evitam total daca luam antibiotice, cu atat mai mult cu cat este si o sursa de zahar.
Alimente cu un conținut ridicat de acid
Spre exemplu, citricele, rosiile, ketch-up-ul sau sucurile pe baza de citrice sau de tomate fac parte dintre alimentele pe care ar trebui neaparat sa le evitam cand luam antibiotice. Acizii din ele pot interfera cu abilitatea organismului de a raspunde tratamentului, ceea ce poate diminua sau chiar bloca efectul antibioticelor.
Printre asemenea alimente, cel care este considerat cel mai responsabil pentru o diminuare a efectului antibioticelor este grapefruitul.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.
Acum sunt citite aceste articole