Care sunt solutiile
In Romania au fost stabilite prin lege reglementari doar pentru farmacisti si producatori, care sunt obligati sa predea pastilele expirate unor companii specializate, pentru ca acestea sa le distruga. Asemenea medicamente se predau pe baza unui proces-verbal, fiind scazute din gestiune. Asadar, este posibil ca farmacistii sa nu te poata ajuta cu pastilele pe care le ai in casa.
Una dintre solutiile potrivite este sa predai pastilele vechi doctorului de familie, si nu sa le arunci oriunde. Totodata, pentru a putea evita aglomerarea pastilelor expirate, e indicat sa achizitionezi medicamente numai in cazurile in care ai nevoie de ele si numai in cantitatea necesara unui ciclu de tratament.
Un pericol demn de luat in seama!
O mare importanta in eficienta medicamentelor expirate o au conditiile de depozitare, respectiv lumina, temperatura si umiditatea. Dulapiorul cu medicamente nu ofera intotdeauna conditii ideale, uneori putand accelera procesul de degradare.
Citeste aici ce trebuie sa contina dulapiorul de medicamente
Asadar, un medicament expirat va avea o eficienta scazuta sau eficienta zero. In plus, va produce unele efecte secundare nedorite, cum ar fi dureri gastrice, cefalee sau reactii alergice. Trebuie luat in calcul ca astfel de medicamente pot genera chiar si intoxicatii destul de grave, care necesita asistenta de urgenta.
In final, te sfatuim ca, inainte de a arunca medicamentele expirate, sa intrebi un farmacist ce trebuie facut. Astfel, oricare farmacist iti va spune daca este cazul sa pastrezi acele medicamente. In plus, farmacistul iti va putea spune care sunt eventualele riscuri la care te expui daca vei continua sa utilizezi medicamentele dupa expirare.
Autor: Alexandra Nedelcu
foto: Depositphotos.com
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?