Dacă obişnuieşti să fumezi, mai ales când este copilul pe lângă tine, ai face bine să renunţi. Măcar de dragul lui. Potrivit unor studii recente efectuate de cercetători australieni, copiii expuşi la fumul de ţigară de la părinţii lor riscă să aibă grave probleme cardiovasculare, informează site-ul themercury.com.au.
Institutul de cercetare Menzies din Tasmania a studiat datele colectate în urma unor studii efectuate în Australia şi Finlanda, care au examinat în urmă cu douăzeci de ani mai mulţi copii, deveniţi în prezent adulţi în jurul a treizeci de ani. În urma analizelor efectuate de specialiştii australieni s-a ajuns la concluzia că cei expuşi la un tabagism pasiv în timpul copilăriei au mai puţină elasticitate în arterele lor, indicator al unei sănătăţi cardiovasculare mai proaste.
“S-a fost dovedit deja cât este de periculos fumatul pasiv, însă este pentru prima dată când un studiu examinează efectele acestuia pe termen lung asupra stării vaselor sanguine”, a afirmat dr. Seana Gall, coordonatoarea studiului.
“Aceste efecte au fost observate la până la 27 de ani după (perioada copilăriei – n.r.), ceea ce sugerează un efect ireversibil şi pe termen lung al fumatului pasiv în timpul copilăriei asupra sănătăţii arterelor. Produsele chimice conţinute de fumul de ţigară interacţionează cu suprafeţele vaselor şi aceasta pare să le afecteze capacitatea de a se dilata şi contracta într-o manieră adecvată’”, a subliniat dr. Gall.