Afla cum sa-ti pregatesti copilul pentru scoala daca nu vede bine - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Afla cum sa-ti pregatesti copilul pentru scoala daca nu vede bine

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Afla cum sa-ti pregatesti copilul pentru scoala daca nu vede bine

Printre cele mai importante examinari gratuite pentru elevi facute la inceputul anului scolar este si cel oftalmologic. Un studiu realizat de Prevent Blindness arata ca unul din 4 elevi au probleme de vedere. Aceasta statistica este destul de alarmanta, si are cauze multiple, de la timpul mare petrecut in fata calculatorului pana la cititul in lumina slaba, sau istoric de probleme de vedere in familie.

Problemele de vedere incep de la varste foarte mici, fara a prezenta simptome clare (miopia, hipermetropia sau astigmatismul sunt total asimptomatice), si din aceasta cauza pot fi greu de identificat la copii, mai ales inainte sa invete sa citeasca. In majoritatea cazurilor, probleme de vedere sunt descoperite cand copilul incepe sa mearga deja la scoala. Orice deficienta de vedere netratata cu ochelari sau lentile de contact va afecta rezultatele scolare si il va pune in pericol cand se joaca sau practica diferite sporturi si nu in ultimul rand, il va face nesigur pe sine.

 

 

Ce simptome poate avea copilul meu?

Chiar daca nu poate inca sa citeasca si este inca prea mic pentru a observa ca nu vede bine, cateva din semnele care indica probleme de vedere sunt faptul ca are dureri de cap, ameteste usor cand se joaca sau la orele de sport, se freaca la ochi des sau sta foarte aproape de caiet cand scrie.

 

 

Ce poate face copilul tau in cazul in care are probleme de vedere?

Exista doua metode de corectare a vederii: ochelarii si lentilele de contact, fiecare avand o serie de avantaje si dezavantaje, in cazul elevilor.

 

 

Ce trebuie sa stie orice parinte inainte sa isi lase copilul sa poarte lentile?

Lentilele de contact pot fi purtate de la orice varsta si pana la orice varsta. In anumite cazuri, acestea sunt prescrise chiar si la bebelusi, iar parintii au responsabilitatea introducerii si scoaterii lor.

Varsta cea mai potrivita este determinata de cat de motivat si responsabil este copilul sa ingrijeasca si sa poarte lentilele de contact corect. Atat timp cat exista consimtamantul parintilor si al medicului oftalmolog, orice copil poate beneficia de avantajele pe care le ofera lentilele.

Pentru copii, eliminarea complexelor generate de purtarea ochelarilor este unul din cele mai mari avantaje, si faptul ca au mai multa libertate, fara a avea nicio greutate pe fata. Copii se obisnuiesc mult mai rapid cu lentilele, comparativ cu cineva care incearca lentile de contact la varsta adulta.

Lentilele sunt insa mai pretentioase decat ochelarii si au nevoie de o igienca mult mai temeinica.

In cazul in care pierd o lentila, o pot inlocui daca au lentile de rezerva le ei, fata de ochelari, pe care daca ii pierd, va dura cateva zile pana se reinlocuiesc.

Dimineata, inainte de scoala, ii vor trebui cateva minute in plus de pregatire, pentru a introduce lentilele, fata de ochelari, pe care ii poate pune instant.

In cazul in care aveti un copil predispus la alergii, nu va putea purta lentile.

Pentru parinti: Unul dintre avantajele lentilelor de contact este purtarea permanenta a corectiei si imposibilitatea eschivarii de la purtare, care ofera un anumit confort psihologic parintilor. Daca unii copii isi dau ochelarii jos cand parintii nu mai sunt in preajma, la lentile nu mai este cazul – tratamentul va fi constant si va imbunatati calitatea vederii.

Lentilele zilnice pot fi ceva mai scumpe decat cele lunare (cele care trebuie curatate zilnic) si sunt un cost constant pentru parinti, fata de ochelari, care se cumpara o singura data (in cazul fericit in care copii nu ii pierd sau nu ii sparg). Astfel, costurile lentilelor pot fi mai mari, in functie de brand si tip de lentile, comparativ cu achizitia unei perechi de ochelari.

Copii au in mod obisnuit mult mai putine complicatii cu lentilele de contact (daca acestea intervin) si se vindeca mult mai repede in comparatie cu adultii, ceea ce poate fi o usurare mare pentru parinti.

Daca nu sunteti sigur ca se va descurca, oferiti-I o perioada de incercare de doua saptamani in care veti observa daca este destul de serios cu privire la ele.

Lentilele de contact moderne, realizate din material soft, sunt incredibil de confortabile. Exista mai multe tipuri de lentile de contact , insa cele mai recomandate pentru elevi sunt cele zilnice. In cazul acestora, parintii si copii nu trebuie sa isi mai faca griji cu privire la unde sunt tinute, cat timp, solutii sau curatare.

O mama ne-a explicat cum a fost ingrijorata la inceput, cand baiatul ei abia incepuse sa poarte lentile de contact pentru antrenamentele de fotbal.

„Obisnuia sa sparga sau sa piarda cate o pereche de ochelari o data la doua-trei luni, si nu credeam ca o sa fie in stare sa aiba grija de lentile. Stiam ca macar nu poate sparge lentilele, dar ma asteptam sa le piarda. Adevarul e ca pana acum nu si-a pierdut niciodata lentilele si mi se pare ca ii e mai usor cu ele. Ii cumpar lentile zilnice pentru ca asa are mai putin de tinut minte si nu imi fac probleme daca le-a curatat la sfarsitul zilei sau nu. Cand o sa mai creasca o sa incercam si lentile lunare”

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 17/09/2013