Cancerul la san este un motiv de ingrijorare pentru orice femeie. Prin urmare, cele mai multe dintre femei sunt preocupate de cancerul la san si de modalitati de evitare a acestei boli. Potrivit unui studiu realizat de catre specialistii Cedars-Sinai Medical Center, consumul moderat de vin rosu poate reduce riscul de a dezvolta cancer la san.
Cercetarea care a fost publicata in editia online a Journal of Women’s Health a pus sub semnul intrebarii credinta comuna conform careia consumul oricarui tip de alcool sporeste riscul de a dezvolta cancer la san. De altfel, doctorii repeta mereu ca alcoolul creste nivelul de estrogen din corp, care favorizeaza dezvoltarea celulelor cancerigene. Contrar acestor credinte, studiul realizat de Cedars-Sinai a scos la iveala faptul ca substantele chimice care se gasesc in coaja si in semintele de struguri rosii reduc nivelul estrogenului si, in acelasi timp, cresc cantitatea de testosteron la femeile aflate la menopauza care beau un pahar de vin rosu in fiecare seara. Vinul alb nu are efecte asemanatoare.
Cercetatorii considera descoperirile lor incurajeatoare, spunand ca femeile care consuma ocazional alcool, ar trebuie sa-si analizeze optiunile, in termeni de ceea ce beau.
„Daca doresti un pahar de vin la cina n-ar fi o idee rea sa alegi un sortiment rosu. Aceasta alegere scade riscul dezvoltarii cancerului la san”, a declarat Chrisandra Shufelt, unul dintre membrii echipei de cercetatori.
Potrivit lui Shufelt, cancerul la san este cea mai intalnita forma de cancer la femei in SUA, cu peste 230.000 de noi paciente anul sau 30% dintre femeile diagnosticate ca bolnave de cancer. Societatea Americana de cancer estimeaza ca, numai in 2011, 39.000 de femei au murit din cauza cancerului la san.
In timpul studiului realizat la Cedars-Sinai au fost observate 36 de femei care timp de o luna au baut seara de seara cate un pahar de vin rosu. In tot acest timp li s-a colectat sange pentru a li se masura nivelul hormonilor.
Oamenii de stiinta au vrut sa vada daca vinul rosu imita efectele inhibitorilor de aromataza care joaca un rol important in mentinerea nivelului de estrogen. Terapeutii folosesc inhibitori de aromataza pentru tratarea cancerului la san.
Cercetatorii au declarat ca analizele au indicat o schimbare in modelul hormonal ceea ce poate insemna ca vinul rosu inhiba dezvoltatea celulelor cancerigene.
Credit foto: freedigitalphotos.net