Shop
Ultimele 100 de articole

Acidul hialuronic. Ce este, la ce se foloseste. Contraindicatii

14 aprilie 2019, , Vizualizări:
acidul hialuronic - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - girl-3141766_1920

Acidul hialuronic este o substanta naturala prezenta in corpul uman. El poate fi gasit in concentratie foarte mare in fluidele ochiului si incheieturilor. Acidul hialuronic utilizat in medicina este extras din creasta cocosilor sau este creat in laborator.

Cum functioneaza acidul hialuronic

Acidul hialuronic functioneaza ca un lichid lubrifiant pentru incheieturi si tesuturi.

La ce se foloseste acidul hialuronic

La unele interventii chirurgicale pentru indepartarea cataractei sau la transplantul de cornee, se foloseste acid hialuronic. Substanta mai este folosita si la tratamentul pentru remedierea detasarii de retina. De asemenea, se injecteaza in ochi in timpul procedurii de inlocuire a fluidelor naturale.

Acidul hialuronic mai este utilizat pentru vindecarea ranilor, arsurilor, ulceratiilor pielii, dar si ca hidratant foarte puternic pentru piele.

Inca se studiaza efectele acidului hialuronic pentru prevenirea efectelor imbatranirii. De altfel, substanta este promovata ca “elixir al tineretii”. Totusi, nu exista dovezi care sa certifice 100% faptul ca daca aplici acid hialuronic pe piele, vei preveni modificarile asociate cu imbatranirea.

Este eficient acidul hialuroc? Dovezi

Eficient pentru

Injectarea acidului hialuronic in ochi are efecte benefice in timpul operatiei de cataracta.

Acidul hialuronic poate fi folosit la tratarea aftelor bucale, prin aplicarea pe rani a unui gel cu acid hialuronic.

Posibile rezultate

Imbatranirea pielii. Unele studii au sugerat ca injectarea anumitor produse cu acid hialuronic este eficace pentru reducerea ridurilor fine, rezultatul mentinandu-se aproximativ un an.

Acidul hialuronic ar putea avea efecte benefice asupra anchilozarii sau durerilor articulare, daca sunt injectate de catre un specialist.

Dovezi insuficiente

Ochi uscati. Unele studii au emis ipoteza ca anumite picaturi pentru ochi care contin acid hialuronic usureaza senzatiile de ochi uscat.

Trauma ocular. Cateva studii au sugerat faptul ca injectarea de acid hialuronic in ochi ajuta la tratarea desprinderii de retina si alte traume oculare.

Vindecarea ranilor si arsurilor. Studii incipiente au sugerat faptul ca aplicarea de acid hialuronic pe piele poate ajuta la tratarea arsurilor si a altor rani ale pielii.

Sunt necesare studii suplimentare pentru certificarea 100% a utilizarilor de mai sus.

Efectele secundare ale acidului hialuronic

Desi produsul este considerat sigur pentru a fi ingerat, aplicat pe piele sau injectat sub o atenta supraveghere medicala, acidul hialuronic poate cauza reactii adverse.

Precaurii si avertizari pentru acidul hialuronic

Desi injectarea de acid hialuronic este considerate sigura pentru, nu sunt dovezi similare si in ceea ce priveste administrarea orala a unor produse care contin acid hyaluronic la gravide. De aceea, se recomanda precautie si atenta supraveghere medicala.

NU este considerata sigura administrarea acidului hialuronic atat sub forma injectabila, cat si sub forma orala, femeilor care alapteaza. Nu se cunosc posibilele efecte asupra bebelusului. De aceea nu este recomandata utilizarea lui de catre femeile care alapteaza.

Sursa: webmd.com

Cuvinte cheie: , ,

seo
Gradinita
codul
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Meniu