9 motive sa dormi dupa-amiaza - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

9 motive sa dormi dupa-amiaza

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » 9 motive sa dormi dupa-amiaza
motive sa dormi dupa-amiaza

Winston Churchill. Margaret Thatcher. Bill Clinton. Ce au in comun toti acesti oameni? Da, toti au sefi de state si lideri ai unor tari importante. Insa sunt cunoscuti si pentru faptul ca dormeau dupa amiaza. Thatcher le-a cerut consilierilor sai sa n-o deranjeze ziua intre 2:30 si 3:30 p.m. pentru a-si putea face siesta. Acelasi lucru il facea si Clinton care nu era disponibil la ora 3 p.m.
Somnul dupa amiaza nu este doar pentru demnitari. Beneficiile puiului de somn este foarte bine documentat: imbunatateste performanta si starea emotionala, creste creativitatea si sanatatea. Iata 9 motive sa dormi dupa-amiaza.

1. Reduce oboseala


Potrivit WebMD americanii (si multi altii) sunt privati de somn in mod obisnuit. Dr. William Anthony, autorul cartii „Arta somnului la munca” si director al Boston University’s Center for Psychological Rehabilitation sustine ca puiul de somn de dupa amiza este rezultatul numeroaselor cerinte la care sunt supusi oamenii din prezent.
Anthony vorbeste despre lungile ore de munca, trezirile de dimineata si multele responsabilitati acasa ca fiind principalele motive pentru are multi oameni au nevoie de somn dupa amiaza. Omul de stiinta merge chiar mai departe si spune ca puiul de somn contracareaza oboseala.

2. Imbunatatestea starea de spirit


Un studiu realizat de catre Department of Behavioral Sciences at Hiroshima University din Japan a stabilit ca 20 de minute de somn are un efect pozitiv asupra starii de spirit.
In cadrul cercetarii au participat sapte tineri adulti cu obiceiuri normale de somn care insa nu se odihneau, in mod obisnuit, dupa amiaza. Subiectii au fost plasati in conditii in care s-au putut masura perioadele de somn de de nesomn dupa amiaza. O encefalograma a fost utilizata pentru a fi masurate undele creierului si o auto evaluare a starii emotionala (alaturi de alte masuratori) a tinerilor participanti.
Studiul a stabilit ca somnul scurt are un efect pozitiv asupra stariide spirit, a cresterii increderii de sine si a vigilentei.

Citeste si: Importanta somnului de dupa-amiaza la copii

3. Imbunatateste memoria


S-a demonstrat deja ca somnul este vital pentru stocarea informatiilor acumulate in timpul unei zile. Insa s-a stabilit si ca somul de dupa amiaza poate imbunatati memoria.
Dr. Matthew Walker, profesor de psihologie and neurologie la Universitea Berkeley din California impreuna cu echipa sa a recrutat 44 de voluntari – 27 femei si 17 barbati – pentru un experiment legat de somnul de dupa amiaza. Apoi grupul a fost instruit sa memoreze si 100 de nume si fete si apoi au fost testati – trebuiau sa indice carui nume ii corespundea o anumita fata.
Jumatate dintre subiecti a dormit dupa amiaza aproximativ 90 de minute in vreme ce cealalta jumatate a ramas treaza. La sfarsitul somnului ambelor grupuri li s-au dat seturile de nume si fete. Diferanta intre performatelele celor doua a fost semnificativa – grupul care s-a odihnt dupa amiaza a avut rezultate cu 20% mai bune decat membri grupului care au ramas trezi in tot acest timp.

4. Previne epuizarea mentala


Epuizarea mentala – iritarea, lipsa performantei si frustrarea – este ceva obisnuit printre cei care exagereaza cu orele suplimentare. Creierul este suprasolicitat cu stimuli (informatie) si cand are de facut ceva ce necesita efort cognitiv apare acest fenomen. Epuizarea mentala se intensifica pe masura ce ziua se scurge.
Intr-un studiu publicat in Nature Neuroscience participantilor li s-a dat o sarcina preponderent vizuala: sa inceapa si sa pozitioneze (vertical sau orizontal) trei linii pe monitorul unui computer. Pentru ca testul cognitiv sa fie si mai solicitant cele trei linii se aflau jos, in partea stanga a ecranului.
Testele au fost impartite in 4 perioade, iar rezultatele au inceput sa se inrautateasca pe masura ce timpul trecea: rezultatele din perioada 2 erau mai proaste decat cele din perioada 1, cele din perioada 3 mai slabe decat cele din perioada 2 s.a.m.d. Cand participantilor li s-a permis un somn de 30 de minute, scorul nu s-a mai inrautatit. Dupa o ora de odihna, performanta a fost la fel de buna precum in perioada 1.

Nu rata nici: Tulburari de somn. 5 greseli pe care le faci si solutii pentru remedierea lor

5. Imbunatateste performanta


Studiu dupa studiu continua sa demonstreze efectul puternic pe care il are somnul de dupa amiaza asupra performantei cognitive – datorita faptului ca imbunatateste procesarea informatiilor.
O cercetare realizata de NASA (The National Aeronautics and Space Administration) a aratat ca pilotii carora li se permisese un somn scurt (40-45 minute) si-au imbunatatit performanta de zbor cu pana la 34% si vigilenta cu 100%. Insa, indiferent ca esti sau nu pilot, te vei bucura imbunatatirea performantei si a vigilentei in orice domeniu ai lucra.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 08/09/2021