Iată câteva lucruri mai puțin știute despre cea mai temută maladie, cu care omenirea se luptă de milenii.
1. Cuvântul cancer provine din latină, unde desemnează un crustaceu obișnuit în bucătăria vechilor romani și a popoarelor din jurul Mediteranei: crab.
În limba română, el era sinonim cu… rac, un „văr” de apă dulce al crabului meridional. Cuvântul este același pe care îl întâlnim și în zodiac, Zodia Racului fiind numită, în limbaj arhaic, și Zodia Cancerului. Medicii latini și cei cei din Evul Mediu timpuriu au descris tumorile cu termenul de „cancer”, adică de… rac (sau crab).
2. Cancerul a fost descris pentru prima dată de vechii egiptenia
Cea mai veche descriere a cancerului a fost găsită pe un papirus egiptean (cunoscut sub numele de Edwin Smith Papyrus) datat din anul 1600 î.Hr. Documentul descrie tumorile mamare, care au fost excizate cu ajutorul unui instrument medical numit „burghiul de foc”. În papirusul egiptean se scrie că „nu există nici un tratament” pentru aceste tumori maligne, extirprea lor doar întârziind extinciția pacientului.
3. Există mai multe cazuri de cancer de piele cauzare de bronzarea forțată, în saloanele specializate, decât de cancer pulmonar provocate de fumat.
Un studiu recent a arătat că, în Statele Unite, mai mult de 419.000 de cazuri noi de cancer de piele pot fi atribuite bronzării arificiale, indiferent care ar fi metodele folosite (lampă cu ultraviolete, creme și loțiuni etc.)
Acum sunt citite aceste articole