Vaccinările nu sunt numai pentru copii. Şi adulţii (părinţi sau bunici) ar trebui să se vaccineze pentru a se proteja pe ei, dar şi pe bebeluşii din familie, de eventualele boli. Este bine de ştiut faptul că, anual, peste 600.000 de adulţi mor din cauza unor boli care ar putea fi prevenite prin vaccinare.
Iată 6 vaccinuri pe care medicii le recomandă adulţilor. Rămâne, apoi, la latidutinea fiecăruia dacă şi le face sau nu.
1. Vaccinul împotriva pojarului, oreionului şi rubeolei
De ce? Pentru că anual mor aproximativ 200.000 de adulţi. În plus, toate cele trei virusuri pot duce la pierderea sarcinii sau la malformaţii congenitale în cazul în care gravida este infestată.
Cine ar trebui să şi-l facă? Persoanele care s-au născut mai devreme de 1957 şi nu au fost niciodată vaccinate împotriva acestor boli. Persoanele care călătoresc, care lucrează în sistemul medical.
Cine n-ar trebui să şi-l facă? Gravidele, întrucât deşi este slab, virusul este activ şi poate ataca. Femeile care vor să rămână însărcinate. Este recomandat să iei anticoncepţionale timp de o lună de la inoculare, pentru a preveni o sarcină. Persoanele născute înainte de 1957 care au fost expuse la virusuri. O analiză de sânge poate confirma acest lucru. Persoanele alergice la gelatină şi antibioticul neomicină.
2. Vaccinul antigripal
De ce? Anual mor în jur de 40.000 de persoane din cauza gripei. Copiii pot fi vaccinaţi începând cu vârsta de 6 luni. Gravidele sunt supuse riscului de a suferi complicaţii.
Cine ar trebui să şi-l facă? Adulţii ar trebui să se vaccineze în fiecare an.
Cine n-ar trebui să şi-l facă? Persoanele alergice la ouă, persoanele care suferă de sindromul Guillain-Barre.
3. Vaccinul împotriva varicelei
De ce? Copiii şi adulţii deopotrivă sunt supuşi riscului de deces din cauza complicaţiilor varicelei (pneumonie, infecţii la creier, oase, piele sau sânge).
Cine ar trebui să şi-l facă? Persoanele care n-au făcut varicelă şi cei care făcut un singur rapel.
Cine n-ar trebui să şi-l facă? Gravidele, întrucât deşi este slab, virusul este activ şi poate ataca. Femeile care vor să rămână însărcinate. Este recomandat să iei anticoncepţionale timp de o lună de la inoculare, pentru a preveni o sarcină. Persoanele alergice la gelatină şi antibioticul neomicină. Persoanele care bolnave de cancer sau cei cu HIV/SIDA.
4. Vaccinul diftero-tetano-pertussis (DTP)
De ce? Protecţia împotriva tetanosului, difteriei şi tusei convulsive scade cu timpul. Bacteria care cauzează tetanosul produce o toxină care afectează sever muşchii. Bebeluşii sunt cei mai vulnerabili întrucât nu pot fi vaccinaţi până la 6 săptămâni. Vaccinul împotriva difteriei şi tetanosului este recomandat la fiecare 10 ani.
Cine ar trebui să şi-l facă? Persoanele până în 64 de ani care n-au fost niciodată vaccinate (ar trebui să-şi facă vaccin DTP). Persoanele care intră în contact cu copii mai mici de 12 luni (vaccin DTP). Orice persoană care lucreazp în sistemul medical sau dacă au trecut 10 ani de la ultima vaccinare DTP.
Cine n-ar trebui să şi-l facă? Persoanele cu o sarcină mai mică de 20 de săptămâni. Vaccinarea se poate face mai târziu sau după naştere. Persoanele suferinde de epilepsie, sindromul Guillain-Barré sau altă tulburare a sistemului nervos.
5. Vaccinul împotriva hepatitei B
De ce? Mulţi dintre cei peste un milion de oameni infestaţi cu hepatita B nici măcar nu ştiu că au virusul. Mamele purtătoare pot transmite virusul copilului la naştere.
Cine ar trebui să şi-l facă? Gravidele care nu au fost deja vaccinate. Persoanele care au mai mulţi parteneri sexuali. Diabeticii peste 60 de ani. Persoanele care trăiesc alături de o persoană care are hepatită B. Lucrătorii în sistemul sanitar.
Cine n-ar trebui să şi-l facă? Persoanele alergice la drojdie.
6. Vaccinul împotriva zonei Zoster
De ce? Virusul varicelei din copilărie se poate reactiva la maturitate şi se transfomă în zona zoster. Persoanele care au zona zoster pot transmite copiilor neimunizaţi virusului varicelei.
Cine ar trebui să şi-l facă? Persoanele care au peste 60 de ani.
Cine n-ar trebui să şi-l facă? Persoanele alergice la gelatină şi antibioticul neomicină. Persoanele care bolnave de cancer sau cei cu HIV/SIDA.
7. Vaccinul împotriva pneumoniei
De ce? Milioane de oameni sunt internate anual din cauza pneumoniei. Bebeluşii şi copiii mici, precum şi persoanele foarte în vârstă sunt extrem de vulnerabili la pneumococi. Aceştia poat cauza penumonii, meningite şi septicemie. Gravidele prezintă un risc de pierdere a sarcinii.
Cine ar trebui să şi-l facă? Persoanele peste 65 de ani. Persoanele care au insuficienţă renală, leucemie, cancer, HIV/SIDA, fumătorii. Persoane care au probleme cu splina sau care n-au splină.
Cine n-ar trebui să şi-l facă? Persoanele până în 64 de ani, sănătoase tun.
Credit foto: Freedigitalphotos.net.
Ce ZODII primesc CONFIRMAREA scopului lor în viață în IANUARIE 2025
Aceasta este CEA MAI ROMANTICĂ zi din 2025 pentru fiecare ZODIE
Cele mai IMPORTANTE 3 TEME ale anului 2025 pentru fiecare ZODIE