Cunoastem cu totii aceste probleme care ne supara in special primavera: anemia, astenia, colita, alergiile si virozele, adevarul fiind ca aceste afectiuni sunt la fel de prezente si in restul anului. De ce sunt mai pregnante primavara si ce putem face cand ne confruntam cu ele vom afla in cadrul articolului urmator.
Anemia
Cu toate ca nu exista o categorie aparte de anemie in afara celor cunoscute in plan medical (feriptiva, pernicioasa, aplastica si ereditara) se pare ca primavara, pentru o durata relativ scurta, organismul se poate confrunta cu aceasta problema. Nu este vorba despre o boala, ci mai degraba un sindrom cauzat de modificarea prin care trece corpul uman odata cu schimbarea anotimpului. Ce se intampla de fapt? Este implicata o combinatie de factori alimentari si igieno-sanitari de pe timpul iernii, adica lipsa miscarii (plimbari reduse in aer curat) si a unei alimentatii echilibrate plina de vitamine si minerale (sunt disponibile in comert mai putine fructe si legume decat in alte anotimpuri regimul alimentar fiind mai sarac in nutrimente de calitate), dar si lipsa directa a razelui soarelui. Sunt predispuse anemiei de primavara in special persoanele care au deja o suferinta cronica, dar si gravidele, femeile care alapteaza si femeile in general in perioada de menstruatie, in schimb cele care beneficiaza de un stil de viata sanatos nu se vor confrunta la fel de des cu aceasta problema sezoniera.
Simptomele prezente in cazul anemiei de primavara sunt: o stare de slabiciune (scade nivelul de globule rosii ce transporta oxigen in organism), chiar de oboseala excesiva, piele palida (par si unghii casante), ameteli, probleme de vedere, anorexie/lipsa poftei de mancare si senzatie de sufocare (dispnee). Pentru un diagnostic pozitiv al anemiei, trebuie sa efectuati o analiza de sange (hemoleucograma completa) unde va fi evidentiat numarul de globule rosii, valoarea hemoglobinei, hematocritul etc.
Tratamentul recomandat de medic consta de obicei intr-o cura de fier sub forma de comprimate (sau picaturi pentru copii) insa trebuie asociat cu o alimentatie adecvata (dar si miscare in spatii exterioare). Sursele cunoscute de majoritatea persoanelor ca fiind bogate in fier sunt: carne (de vita, porc, pui, peste), oua, ficat, cereale integrale si legume cu frunze de culoare verde inchis (spanac, salata, urzici, stevie, patrunjel). Alte surse de alimente ce contin fier: capsuni, morcovi, ciuperci, fasole, linte, soia, secara. Este indicat sa consumati alaturi de acestea si alimente cu continut ridicat de vitamina C (citrice, piersici, afine, caise, curmale, alune, nuci) care ajuta in asimilarea fierului, in timp ce cafeaua, alcoolul si ceaiul negru sunt contraindicate.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.
Acum sunt citite aceste articole