Iata cateva lucruri fascinante despre Alzheimer, aparute in cartea scrisa de omul de stiinta Jay Ingram – Sfarsitul memoriei: Istoria naturala a imbatranirii si a Alzheimerului (The End of Memory: A Natural History of Aging and Alzheimer’s).
- Primul lucru care se intampla in creierul pacientului cu Alzheimer nu este cel la care te gandesti
Asociem afectiunea Alzheimer cu placi si degenerescente. Insa primul semn al bolii in creier este, de fapt, pierderea sinapselor care permit trecerea informatiei de la un neuron la altul. Degenerarea sinapselor este urmata de cea a neuronilor (de altfel o scadere dramatica a neuronilor este o alta caracteristica a acestei boli). Poate fi posibil sa ai un creier plin de placi si degenerescente si sa functioneze foarte bine. Intr-un studiu (denumit studiul calugaritelor) un grup de maicute a fost de acord ca oamenii de stiinta sa le analizeze sanatatea, comportamentul si starea mintala, iar dupa decesul lor, li s-a analizat creierul. Una dintre participante i-a surprins pe oamenii de stiinta: sora Mary a trait 101 ani si parea inteligenta, alerta si amabila pana la sfarsitul vietii. Insa cand cercetatorii i-au examinat creierul au descoperit ca acesta esta plin de placi si degenerescente.
- „Draga Abby” a adus boala in atentia publicului
In 1906, cand unui grup de psihiatri li s-a spus despre primul pacient diagnosticat cu, ceea ce numim astazi Alzheimer (dupa numele lui Alois Alzheimer) nimeni nu i-a adresat nici macar o intrebare. Presedintele intalnirii a remarcat urmatoarele, „In mod clar nimeni nu vrea sa discutam subiectul”. Abia in 1970, Alzheimer a fost recunoscuta ca o boala si nu, asa cum se credea pana atunci, era o afectiune cauzata, uneori, de batranete. In 1980, o scrisoare publicata intr-un ziar care incepea astfel, „Draga Abby” a atras atentia publicului. „Disperat in New York” o intreba in scris pe Abby daca a auzit vreodata de Alzheimer si cum se gandestea ea sa o gestioneze. Ziaristul le-a cerut cititorilor care aveau intrebari similare sa le trimita nou formatei Alzheimer’s Association care a primit peste 20.000 de scrisori.
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?